Last news in Fakti

15 Септември, 2022 16:06 7 276 2

Предприемат мерки срещу спекулативните сделки с имоти

  • нидерландия-
  • сделки-
  • имоти-
  • спекуланти

Нидерландски градове забраняват отдаването под наем на жилища

Предприемат мерки срещу спекулативните сделки с имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Над 30% от общините в Нидерландия предприемат действия срещу спекулантите с недвижими имоти с цел подобряване позицията на новите купувачи на жилищния пазар.

Ето и конкретните мерки:

1. Задължението за самостоятелен живот. Хората, които купуват ново жилище, не могат да го дават под наем за няколко години, защото само те имат право да живеят в него. Правилото може да важи за всички (нови) жилища в общината или за част от нея. Например само за жилища до определена покупна цена.

2. Защита при покупка. Общините определят конкретни райони, където инвеститорите не могат просто да си купят имот. Например, защото част от сградите в района вече са собственост на инвеститори или заради качеството на живот. Коя област и какви условия важат зависи от съответната община. Това важи и за съществуващи сгради.

„Не може да купите жилище на своя племенник или племенница? Те трябва да го купят сами. Целта е хората да не гледат на къщите като на инвестиционен инструмент, както беше през последните години“, каза ръководителят на жилищния фонд в скандинавската държава Леон Майер.

Професорът по пазара на жилища Питър Бьолхауер от Технологичния университет в Делфт смята, че ангажиментът за самостоятелно живеене е добра идея. Но той е по-малко ентусиазиран относно защитата на покупките. „Това е политическо решение. Промените правят нещата по-трудни за хората, които търсят жилище под наем от среден клас. Въпросът е дали промените ще сработят?", пита той.

Мерките могат да окажат отрицателно въздействие върху новите строителни проекти. Министърът на жилищното строителство Уго де Йонге също иска да ограничи наемите в свободния сектор. Според него комбинация от мерки може да изплаши големите инвеститори. „И тези големи инвеститори играят важна роля на жилищния пазар“, обясни Бьолхауер.

Vastgoed Belang – организация, представляваща интерес за инвеститорите в недвижими имоти, има подобни опасения. Ангажиментът за самозадоволяване и защитата на покупките са „неефективни“ мерки. „Хората, които търсят жилища под наем, ще се сблъскат с още повече проблеми поради тези мерки“, казва Арнуд Влак от Vastgoed Belang. Той прогнозира, че забраната за инвеститорите ще доведе до намаляване на броя на новите строителни проекти, което ще доведе до намаляване на броя на жилищата под наем в средния сегмент.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марко Полов

    8 2 Отговор
    Скандинавската държава Нидерландия чуек!?!?!?!?! Що е държава, що е страна, що е скандинавски полуостров и защо умря журналистиката.
  • 2 Коментар

    1 1 Отговор
    Кака ви Милена казва да продавате, после да няма неразбрали.