Отидете към основна версия

6 698 12

Съседите строят 200-метров небостъргач

  • гърция-
  • riviera tower-
  • проект-
  • небостъргач-
  • атина

Riviera Tower ще се намира в Елиникон

В атинското предградие Елиникон започва строителството на 200-метровата жилищна сграда Riviera Tower. До края на 2023 г. ще бъдат изградени и първите няколко етажа.

Очаква се проектът на стойност 350 млн. EUR да бъде изграден от съвместно предприятие между френската компания Bouygues и Intrakat, въпреки че финализирането на споразумение с инвеститора Lamda и подписването на съответния договор все още не са приключили. Целта е първите собственици да се преместят в Riviera Tower на 30 март 2026 г.

„Проблемите, които трябваше да разрешим, за да подпишем договора и да стартираме проекта, се оказаха по-сериозни, отколкото можехме да очакваме“, каза по време на официалната церемония по „първа копка“, премиерът Кириакос Мицотакис.

Той приветства факта, че "столицата най-накрая се обръща към морето благодарение на проекта Ellinikon, където се формира модел за устойчиво развитие". Очаква се проектът Ellinikon да привлече около милион туристи годишно, някои от които, заедно с местните жители, ще искат да живеят там.

„Преместването на част от населението на Атика в южните предградия, включително във връзка с проекта в Елиникон, доведе до повишаване на продажните цени на къщите и масови призиви на граждани. Стремим се да дадем възможност на икономически по-слабите да закупят жилище в Елиникон“, каза собственикът на Lamda Спирос Лацис. Той допълни, че ще се използва хибриден модел на продажба на жилища, като част от купувачите ще плащат по пазарни цени, а другата част ще получават субсидии от Lamda Development и банките чрез по-дълги договори за кредит.

Тази инициатива трябва да бъде доразвита, тъй като не е уточнено например колко имоти ще бъдат продадени по този начин, кои ще бъдат бенефициентите, какъв ще бъде делът на ценовите субсидии от Lamda и какви ще са условията на кредитните продукти.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.

Свързани новини