23 Януари, 2023 20:37 2 762 0

Вид наеми, които са 5 пъти по-изгодни от дългосрочните

  • гърция-
  • airbnb-
  • наем-
  • краткосрочно наемане-
  • дългосрочно наемане

Гърция се опитва да урегулира законово пазара на краткосрочно отдаване под наем

Вид наеми, които са 5 пъти по-изгодни от дългосрочните - 1
Снимка: Shutterstock

Години след като краткосрочните наеми се наложиха в туристическата индустрия на Гърция, правителството се опитва да узакони тази дейност, която отчете огромен растеж.

Туризмът е може би най-важната икономическа дейност в Гърция, като представлява поне една пета от икономиката на страната. Краткосрочните наеми съставляват около 14% от туристическата дейност, като приходите достигат 3,37 млрд. EUR през 2022 г. и нарастват с 15% годишно.

Местните власти и гръцките собственици на хотели се оплакват, че тези нерегламентирани дейности са повлияли негативно на градовете по много начини. Според тях липсата на жилища е само един от проблемите.

Гръцката хотелиерска камара представи проучване на счетоводната и консултантска фирма Grant Thornton, което освен горните цифри отбелязва, че краткосрочните наеми са средно пет пъти по-изгодни за собствениците от дългосрочните наеми. Този пропуснат данъчен приход от 160,6 млн. EUR през 2016 г. се очаква да се удвои до 316,7 млн. EUR през 2022 г.

В допълнение към пропуснатите печалби, разпространението на краткосрочни договори за наем също натоварва инфраструктурата. По този начин, поради ограниченото или несъществуващо техническо ноу-хау на отделни собственици или компании за отдаване под наем, нивата на шумово замърсяване са се увеличили значително.

В доклада се отбелязва, че има и сериозни проблеми с поддръжката и ремонта на предлаганите под наем жилища, като често значителната разлика между рекламираните и предлаганите удобства и услуги намалява качеството на туристическия продукт и се превръща в пречка за репутацията на дестинациите.

Освен това предпочитанията на собствениците за краткосрочно наемане означават, че за хора като студенти, лекари и учители е изключително трудно да намерят достъпни жилища и тази ситуация засяга неравномерно туристическите дестинации и техните жители.

Законодателството ще даде на местните власти правомощието да определят колко жилища могат да бъдат разпределени за краткосрочни наеми и ще облага големите фирми за отдаване под наем повече от отделните собственици. Собствениците на хотели също предлагат 90-дневен праг за краткосрочни наеми на имоти, който пада до 60 дни в малки островни общности и места, където заетостта на хотелите пада под определено ниво.

Търсенето на Airbnb в Гърция продължава да расте, като нощувките са се увеличили с 13,5% през октомври 2022 г. в сравнение със същия месец на 2019 г., по данни на AirDNA. Гърция също беше в ТОП 10 на страните в Европа с ръст на обявите в Airbnb, заемайки осмо място с 61,8% увеличение през лятото на 2022 г. спрямо година по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА