Отидете към основна версия

5 809 14

Държава забранява покупката на жилища от чужденци

  • канада-
  • жилища-
  • инвестиции-
  • чужденци-
  • забрана-
  • закон

Мярката в Канада влезе в сила на 1 януари 2023 година

Снимка: Shutterstock

Канадският портал за правна информация публикува решение, забраняващо закупуването на жилищни имоти от чужденци от 1 януари 2023 г. Подробности. Според текста на регламента от началото на годината на неканадци ще бъде забранено да купуват (пряко или косвено) жилищни имоти в страната.

В четири случая се допуска изключение:

* Купувачът е временно пребиваващ в Канада съгласно Закона за имиграцията и закрилата на бежанците, който отговаря на условията, установени от закона.

* Купувачът е защитено лице съгласно Закона за имиграцията и закрилата на бежанците (подраздел 95(2)).

* Купувачът е неканадско физическо лице, което закупува жилищен имот в Канада със своя съпруг или граждански партньор, ако съпругът или гражданският партньор е канадски гражданин или постоянно пребиваващ в Канада.

* Купувачът е индиец или постоянно пребиваващ в Канада.

Всеки чужденец, който наруши този регламент, и всяко физическо или юридическо лице, което съветва, подтиква, подпомага или подбужда чужденец да закупи жилищен имот в Канада, е виновен за престъпление и подлежи на глоба в размер на 10 000 USD.

Ако чужденец бъде признат за виновен в нарушаване на наредбата, върховният съд на провинцията, в която се намира жилищният имот, за който се отнася нарушението, може да разпореди продажбата на жилищния имот своевременно.

Участници на пазара на недвижими имоти се протиповоставиха на решението. Според тях, Канада може да си създаде репутация на враждебно настроена към чуждестранните инвестиции. Освен това, тъй като държавата се насочва към корекция на жилищния пазар, забраната за чуждестранни купувачи може да попречи на евентуално възстановяване в сектора. Експертите призовават правителството да се съсредоточи върху начините за ускоряване на жилищното строителство, вместо да налага ограничения.

Фактът, че Канада ще забрани на чужденци да купуват жилища, стана известен още през април 2022 г. Точната дата на въвеждане на забраната обаче не беше определена и подробностите на съответния указ бяха неизвестни.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини