Отидете към основна версия

6 111 5

Приемат важен стандарт за „зеленото строителство“

  • строителство-
  • зелено-
  • инвестиции-
  • норма-
  • закон

Рекорден брой жилища са въведени в експлоатация през 2022 година в Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Националният стандарт за зелено строителство на индивидуални къщи се планира да бъде приет в Русия до края на 2023 г. „Разработихме и пуснахме зелен стандарт за жилищни сгради и вече започнахме да разработваме зелен стандарт за индивидуално жилищно строителство. Планираме той да бъде готов до края на годината", каза Евгения Либефорт, ръководител на направление за устойчиво развитие на DOM.RF.

Тя отбеляза, че през 2022 г. са въведени в експлоатация рекордните 102,7 млн. кв.м жилищна площ, а индивидуалното жилищно строителство (IZHS) представлява над половината от този обем.

Националният стандарт GOST R за зелено строителство на жилищни сгради, разработен от DOM.RF съвместно с Министерството на строителството, влезе в сила в Русия на 1 ноември 2022 г. Документът включва 81 критерия в 10 категории и е доброволен. По-специално се установяват изисквания за енергийната ефективност на сградата, наличието на инфраструктура, качеството на материалите, водата и въздуха, архитектурата и планирането. Издаването на първите сертификати за съответствие със зеления стандарт е планирано за първото тримесечие на 2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Свързани новини