Last news in Fakti

5 Февруари, 2023 09:21 6 103 5

Приемат важен стандарт за „зеленото строителство“

  • строителство-
  • зелено-
  • инвестиции-
  • норма-
  • закон

Рекорден брой жилища са въведени в експлоатация през 2022 година в Русия

Приемат важен стандарт за „зеленото строителство“ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Националният стандарт за зелено строителство на индивидуални къщи се планира да бъде приет в Русия до края на 2023 г. „Разработихме и пуснахме зелен стандарт за жилищни сгради и вече започнахме да разработваме зелен стандарт за индивидуално жилищно строителство. Планираме той да бъде готов до края на годината", каза Евгения Либефорт, ръководител на направление за устойчиво развитие на DOM.RF.

Тя отбеляза, че през 2022 г. са въведени в експлоатация рекордните 102,7 млн. кв.м жилищна площ, а индивидуалното жилищно строителство (IZHS) представлява над половината от този обем.

Националният стандарт GOST R за зелено строителство на жилищни сгради, разработен от DOM.RF съвместно с Министерството на строителството, влезе в сила в Русия на 1 ноември 2022 г. Документът включва 81 критерия в 10 категории и е доброволен. По-специално се установяват изисквания за енергийната ефективност на сградата, наличието на инфраструктура, качеството на материалите, водата и въздуха, архитектурата и планирането. Издаването на първите сертификати за съответствие със зеления стандарт е планирано за първото тримесечие на 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Влогин

    6 9 Отговор
    Кой го интересува в роскенеф какви стандарти въвеждат....искам компенсация за изгубеното време

    Коментиран от #4

  • 2 Приземен

    5 5 Отговор
    Какви жилища, бе??? Това на снимката не са жилища, а коптори! В тая страна-континент е престъпление такова строителство. За Хонгконг и Сингапур е разбираемо, но за Русия не. Вместо да се стремят да е населена сравнително равномерно по цялата територия, управляващите в Русия гледат да натъпчат колкото си може повече хора на колкото си може по-малко място.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Супермен

    3 2 Отговор
    Освен Мацква и Санкт Петърбург,нещата са зле и много изостанали - почти секи 5рашка е бил /или е в затвора,тука секи плюва политиците В БГ,а в Росия си директно в Сибир.От БГ по убаво нема,ама требе да спрете да мрънкяте и да се фанете да бачкате,щотУ ше ви лае гъсока