Отидете към основна версия

9 208 22

Рекордно поскъпване на жилищата - Април 2023

  • чехия-
  • жилища-
  • цени-
  • наем

Над 130% ръст на цената на квадратен метър в Чехия

Снимка: Shutterstock

Цените на имотите в Чешката република са се повишили с над 130% през последните 12 години, сочат данните на Статистическата служба на страната.

Чехите все още предпочитат да живеят в собствените си домове. По този показател те отговарят на средното ниво за Европа. Най-висок е делът на собствените жилища в Румъния, най-нисък - в Дания и Австрия.

В Чешката република почти 70% от домакинствата живеят в собствени жилища, предимно в къщи, а по-малко от 30% от населението живее в собствени апартаменти.

Средно чехите са плащали 6820 крони (286 EUR) на месец за жилище през първата половина на 2022 г. Това е средното за страната за всички видове жилища, както и за всички населени места. Основен двигател на увеличението на разходите са цените на електроенергията и газа, които са със 17% по-високи от предходната година.

Според последните данни на Eurostat от 2010 г. до третото тримесечие на 2022 г. цената на недвижимите имоти в Чехия е нараснала над два пъти. Цените на къщите и апартаментите са се повишили със 133% спрямо 2010 г. Това е един от най-забележителните скокове в Европейския съюз.

Цените на къщите и апартаментите са се увеличили повече през последните 12 години само в Естония, Унгария, Люксембург, Литва и Латвия. Напротив, в Италия и Гърция цените на недвижимите имоти са намалели.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.

Свързани новини