Отидете към основна версия

44 066 44

Нова санкция за собствениците на пустеещи жилища

  • португалия-
  • пустеещи-
  • жилища-
  • санкции

Над 730 000 жилища в Португалия са празни

Снимка: Shutterstock

Португалското правителство иска да принуди собствениците на пустеещи жилища в цялата страна да предоставят имотите си за дългосрочно наемане. Този ход обаче вече беше критикуван от собствениците на имоти като нарушение на конституцията.

Решението е част от пакет от мерки, одобрен от правителството. Планът „Повече жилища“ включва също ограничения за увеличаване на наемите, инициативи за ускоряване на издаването на нови разрешителни за строеж, забрана за нови краткосрочни наеми в градовете и край на т.нар. програма „Златна виза“.

Собствениците на жилища и инвеститорите заявяват, че принуждаването на хората да отдават домовете си под наем противоречи на конституционното право на частна собственост. Правителството все още не е предоставило подробности как точно планира да приложи тази нова политика.

„Това очевидно е противоконституционно“, казва в интервю Луис Менезес Лейтао, президент на Лисабонската асоциация на собствениците на имоти. Менезес Лейтао, който е професор по право, заявява, че правителството трябва да остави собствениците на частни жилища на мира и вместо това да се съсредоточи върху изграждането на по-достъпни домове.

Португалската асоциация на строителите и инвеститорите публикува изявление, описващо принудителното отдаване под наем като "атака" срещу частната собственост.

Министърът на жилищното строителство Марина Гонсалвес защитава политиката като начин за облекчаване на жилищната криза, която доведе до рекордно високи цени на имотите и наемите, особено в Лисабон. Правителството изчислява, че около 730 000 къщи в Португалия са празни.

„Празната къща... трябва да се използва по предназначение“, казва Гонсалвес в интервю за португалския телевизионен канал SIC. Въпреки че политиката все още трябва да бъде финализирана, тя признава, че мярката е законна.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.

Свързани новини