Отидете към основна версия

6 783 49

Продажбите спряха, но отстъпки няма

  • чехия-
  • жилища-
  • сделки-
  • продажби

Малко хора в Чехия се интересуват от покупка на жилище

Снимка: Shutterstock

В по-големите чешки градове огледите на жилища почти са спрели, но продавачите все още не са готови да правят отстъпки. „Само хора с пари идват да гледат апартаменти. Имат или предварително одобрена ипотека, или пари в брой”, казват брокери на недвижими имоти, цитирани от изданието Právo.

„Преди година за един ден имаше огледи от 20 души на едно жилище. Те го гледаха и след това решаваха въпроса с финансирането. Днес 5 идват да видят апартамент, като от тях двама вече са теглили ипотека, а трима имат пари. Вече няма търгове”, казва посредник, който от 10 години е на пазара.

„Купувачите с пари все още са много, въпросът е колко дълго ще играят играта на изчакване с продавачите, за да купуват имоти по-евтино“, казва Ян Витвера от Home Portal.

Скъпите ипотеки удариха тези, които са закупили апартамент по време на ниските лихви по ипотечните кредити, когато те паднаха до 1,5%, дори по-тежко от новите купувачи. Лихвите сега са 6%, а за всеки милион ипотеки, според Чешката банкова асоциация, месечните плащания се увеличават с около 2000 крони. 90 000 души очакват да рефинансират ипотеките си тази година.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.

Свързани новини