Отидете към основна версия

3 291 16

Наемите скочиха с 60%

  • турция

Районите, засегнати най-силно от земетресението в Турция, отчитат рязко повишаване на месечната рента

Снимка: М. Богданова ©

Изселването от засегнатите от земетресението югоизточни провинции на Турция доведе до рязко покачване на наемите в региони, където стотици хиляди жертви на бедствия търсят нови домове. Това накара властите да разработят законопроект, предвиждащ лишаване от свобода за измама.

Ръстът на наемите идва на фона на вече остра жилищна криза в Турция, където общите наеми са се повишили с почти 173% миналата година, според проучване на базирания в Истанбул мозъчен тръст BETAM.

Столицата Анкара - най-сеизмично безопасният сред най-големите градове в Турция, привлече най-малко 205 000 мигранти от зоната на бедствието - повече от всеки друг регион в Турция. Според Хакан Акчам, ръководител на Камарата на брокерите на имоти в Анкара, за няколко седмици общите цени на наемите в града са скочили с 60%, като някои наемодатели са удвоили исканите цени.

Преди земетресенията наемите на по-евтините апартаменти в Анкара варираха от 3000 до 4000 турски лири (158 до 212 USD). Днес може да се смята за голям успех да се намери апартамент за по-малко от 6000 лири (318 USD) дори в периферни райони.

В страна, в която почти половината от работниците получават минимална месечна заплата от 8500 лири (450 USD), тази сума е непосилна за всеки със скромни средства, да не говорим за жертвите на земетресението, които все още не са си намерили работа. В райони близо до центъра на града или луксозни крайградски региони наемите на тристайни апартаменти се движат около два пъти минималната заплата.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.

Свързани новини