Last news in Fakti

5 Юни, 2023 12:13 2 286 4

Болшинството съседи са против продажбата на имоти на чужденци

  • турция-
  • продажба-
  • имоти-
  • чужденци-
  • собственост

Близо 80% от турците са на мнение, че продажбата на недвижимости на нерезистенти трябва да бъде забранена

Болшинството съседи са против продажбата на имоти на чужденци - 1
Снимка: М. Богданова ©

Почти 80% от турските граждани смятат, че продажбата на жилища на чужденци трябва да бъде забранена, показва проучване на Metropoll. През март управляващата партия на Ердоган и нейният парламентарен съюзник отхвърлиха предложението на една от най-големите опозиционни групи да проучи влиянието на продажбите на чужденци върху местния пазар на недвижими имоти.

Недоволството сред турците вече резонира сред най-големите критици на Ердоган. Кемал Кълъчдароглу, който беше кандидат за президент на Обединената опозиция, обеща още през февруари да спре подобни продажби на чужденци за 5 години или „докато цените паднат“.

Това мнение беше споделено от ключов съюзник на Кълъчдароглу преди гласуването - лидерът на дясноцентристката партия IYI Мерал Акшенер - която призова правителството да наложи забрана, започвайки от южните провинции, които бяха опустошени от земетресенията на 6 февруари.

Около 4,5% от всички продажби на жилища през 2022 г. са били на чужденци, въпреки че това съотношение нараства до 27% в големите градове като Анталия, Мерсин и Истанбул. Руснаците оглавиха списъка на чуждестранните купувачи миналата година, купувайки около една четвърт от всички жилища, продадени на чужденци.

Коригираните спрямо инфлацията цени на жилищата са се повишили с 95% през януари 2023 г. спрямо година по-рано, според изчисления на аг. Bloomberg, базирани на официални данни.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И аз искам...

    1 1 Отговор
    Изродена Ганьовска кръв да възпроизвежда про(Ф)ани и балкански дИбиLi
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мдда

    2 0 Отговор
    Забрана за продажба на чужденци = комунизъм! Само казвам...