Last news in Fakti

3 Май, 2023 16:52 3 592 0

Ударното строителство може да доведе до нови опасности

  • турция-
  • строителство-
  • качество-
  • градоустройство

Необходимо е детайлно преразглеждане на градоустройственото планиране и качественото строителство в Турция

Ударното строителство може да доведе до нови опасности - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Планът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за бързо възстановяване от опустошителни земетресения рискува да предизвика нова катастрофа, ако градското планиране и повишаване качеството на строителство не бъдат преосмислени напълно“, коментират турски архитекти и инженери.

Дни след най-тежкото земетресение в съвременната история на Турция, Ердоган обеща да възстанови засегнатия южен регион в рамките на една година. Според най-скромните оценки това ще струва 25 млрд. USD, но според други източници сумата ще бъде много по-голяма.

Над 380 000 жилища в 105 794 сгради от общо 2,5 милиона сгради в региона се нуждаят спешно от разрушаване или са се срутили, сочат официалните данни.

Експертите са на мнение, че властите трябва внимателно да следят за спазването на стандартите за сеизмична безопасност и да строят по-сигурни сгради в района. „Необходимо е не само да се заменят разрушените сгради, но и да се препроектират градовете въз основа на научни данни, за да не се строи върху допуснатите грешки, а и да се учат от миналите такива“, коментира Есин Коймен, бивш ръководител на Камарата на архитектите в Истанбул. „Първият приоритет е новото планиране, а не новите сгради“, добавя той.

„Когато казват „Ще започнем да строим след месец, ще завършим след една година“, без градско развитие, честно казано, това означава, че катастрофата, през която преминаваме, не се забелязва“, казва Нусрет Суна, заместник-председател на Камарата на строителните инженери. „Ще отнеме месеци, за да се изготвят градски планове... погрешно е да се игнорират тези планове“, добави той.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА