Last news in Fakti

19 Юни, 2023 09:21 30 822 12

Много от собствениците изтеглят офертите си от пазара

  • турция-
  • наеми-
  • таван-
  • мораториум-
  • поскъпване

25-процентният таван за увеличение на наемите в Турция изтича през юли 2023 година

Много от собствениците изтеглят офертите си от пазара - 1
Снимка: М. Богданова ©

Много наемодатели изтеглят празните си жилища от турския имотен пазар, тъй като 25-процентният таван за увеличение на наемите изтича през юли 2023 г.

Турското правителство наложи таван на наемите, след като прекомерните цени на наемите в цялата страна предизвикаха смут сред наемателите. Хазяите вече не отдават свободните си имоти под наем, като очакват ограничението да не бъде удължено. Тогава те можеха да увеличат наема в съответствие с инфлацията, както направиха преди въвеждането на тавана.

Брокери коментират, че наемите може да се повишат със 70% след юли 2023 г. в някои провинции. Голям брой хора се преместиха от засегнатите от земетресението провинции в други градове, което увеличи търсенето на жилища на тези места. „Не бяха построени достатъчно къщи нито по време на пандемията причинена от коронавируса, нито след земетресенията през февруари тази година. Търсенето на жилища под наем е огромно“, казва Алпай Хачиоглу, президент на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в северозападната индустриална провинция Коджаели.

Между 18 000 и 19 000 студенти идват в града всяка година, в допълнение към новоназначените държавни служители. Коджаели привлича и хора от други провинции. Коджаели вярва, че стойността на къщата, която в момента се отдава под наем за 3000 турски лири, ще се увеличи с повече от 70% след изтичане на тавана за актуализиране на наемите.

Междувременно в други части на страната, като например провинция Измир, броят на съдебните дела, включващи спорове между наемодатели и наематели, се е увеличил повече от два пъти „Съдилищата са затрупани с такива дела. През 2021 г. първоинстанционният съд разгледа 1000 дела, а миналата година трябваше да разгледа 2200 дела“, казва Салих Емрах Ертан, адвокат и член на потребителския арбитраж.

Той припомни, че скорошно решение предвижда наемодателите и наемателите първо да се обърнат към арбитраж, преди да се обърнат към съда. Като причини, предизвикващи спорове между наемодатели и наематели, експертът посочи високата инфлация и повишените цени на наемите след земетресения.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наско

    8 35 Отговор
    Това само показва колко са ниски цените тука. През следващите месеци ще видим плавно повишение на цените 100-120%, защото търсенето е голямо и се ускорява.

    Коментиран от #2, #3, #4, #12

  • 2 умен

    43 7 Отговор

    До коментар #1 от "наско":

    Ко речи?! Кое показва, че цените тук са ниски? Статията е изцяло за Турция. Единствената сума спомената е 3000 лири(300 лв) за къща. Което е ниско в сравнение с тук. Т.е. тук е скъпо и цените трябва да падат!

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Браво Наско

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "наско":

    Супер чувство за хумор!!!
  • 5 Милено ма

    6 2 Отговор
    Земи са скрий!
  • 6 Вуй

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Не бе Вуй":

    Защо мислиш, че съм все аз.Според мене хубавите имоти даржат цена и или са скъпи, или не се продават.Аз лично ако не съм на зор, не бих продал качествен имот който ще ме храни докато съм жив

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Сам си отговаряш

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Вуй":

    Мантрите ти са все едни и същи и сам се надъхваш . Смъкни му малко цената на четиристайния и може да се върже някой балък, бял хляб да куснеш

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Даже не е 300лв,

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "умен":

    а около 230 при курс лира - лев 0,076. Ако няма грешка в превода и става дума за самостоятелна къща, дори и да е много маломерна, такава цена в България просто няма. А Турция е над 80млн. и има по-висок процент млади хора, т.е. според мен динамиката при имотите е по-висока.
  • 10 мушама и шланг

    3 0 Отговор
    По тази причина ли Бойко прехвърли изгората си Мис БИКИНИ и отрочето Ема от Барселона , в тУрция ? Виж го ти , хитреца !
  • 11 Аз Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вуй":

    Гладен си беше и гладен ще си останеш. А гладните кокошки просо сънуват
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.