Отидете към основна версия

3 204 15

Расте достъпността на жилища

  • нидерландия-
  • жилища-
  • цени-
  • достъпност

Поевтиняването в сегмента в Нидерландия ще е по-бързо от очакваното

Снимка: Shutterstock

Жилищата в Нидерландия отново стават все по-достъпни, въпреки растящите лихви по ипотечните кредити и високата инфлация. Това се дължи на поевтиняването в сегмента и нарастващите заплати, сочат данните на нов доклад на икономистите на Rabobank. Всъщност цените на жилищата падат по-бързо от очакваното през текущата година, което е добра новина за купувачите.

„Достъпността на жилищата се увеличава. Може да изглежда странно в светлината на предишни доклади за нарастващи лихвени проценти по ипотечните кредити и инфлацията, но жилищата стават по-евтини“, каза Стефан Гроот, икономист на RaboResearch.

„Добавете към това факта, че заплатите сега растат бързо и хората работят повече. Това означава, че остават повече средства за месечни плащания “, отбелязва експертът.

Експертите на Rabobank смятат, че цените на жилищата ще паднат по-бързо през текущата година, отколкото са смятали преди: „Очакваме жилищата да бъдат със 7,6% по-евтини до края на тази година, отколкото по време на пика през юли 2022 г. По-рано очаквахме цените на жилищата да паднат с 3% през 2023 г. Коригирахме това на 4,2%."

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини