Отидете към основна версия

3 045 4

Оживление на пазара на жилищни кредити

  • чехия-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • оживление-
  • лихви

Леко поевтиняване на цените в Чехия

Снимка: Shutterstock

На ипотечния пазар в Чехия се наблюдава оживление. Причините за него са по-ниските цени на жилищата, подобрените перспективи за бъдещето и разбирането, че лихвените проценти няма да паднат бързо.

През месец май 2023 г. банките и строителните дружества са издали ипотечни заеми в размер, който е с 60% по-висок от предходния месец. Така обемът и броят на издадените ипотечни кредити достигна най-високото си ниво от средата на миналата година, когато пазарът започна осезаемо да се охлажда.

Въпреки това, на годишна база, обемът на издадените ипотечни кредити остава с 60% по-нисък, според Чешката банкова асоциация (CBA). „Пазарът на ипотечно кредитиране забележимо се съживи през месец май. Редица домакинства очевидно са стигнали до извода, че високите лихви ще ни държат още дълго време и затова не бива да очакваме значително намаление. Известен тласък може да са дали цените на недвижимите имоти, които според Имотния регистър са продължили леко да се понижават през месец май, в някои региони - с над 20% по-ниски в сравнение със средата на миналата година“, коментира Якуб Зайдлер, гл. Икономист Чешката банкова асоциация.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини