Отидете към основна версия

1 864 22

България в ТОП 3 в ЕС по поскъпване на жилища

  • eurostat-
  • цени-
  • ес-
  • жилища

Преди нас са Хърватия и Латвия

Снимка: М. Богданова ©

Хърватия, Латвия и България са държавите-членки на Европейския съюз с най-бърз темп на поскъпване на жилищата на годишна база. По данни на Eurostat в Хърватия увеличението е 14%, а в Латвия – 13.1%. У нас поскъпването е в рамките на 9.5% през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата.

В другия край на класацията са: Швеция (-6.9% на годишна база), Германия (-6.8%), Дания (-6.2%), Финландия (-5.1%), Люксембург (-1.5%) и Нидерландия (-0.1%).

Причината за значителното поскъпване на жилищата у нас е забавянето в растежа на цените на жилищата в повечето страни от ЕС, което дава отражение и на българския пазар.

През първото тримесечие на 2023 година, средното годишно поскъпване на жилищата в ЕС достига 0.8%, а за еврозоната се отчита средно увеличение от 0.4% на годишна база. Това представлява забавяне на темпа на растеж спрямо предходното тримесечие, когато годишният ръст е бил 3% за еврозоната и 3.6% за ЕС.

В България през първото тримесечие настоящата година средното увеличение на цените на жилищата е 1.6% спрямо края на миналата година. Въпреки че този показател се движи в посока на ръст, той е по-скромен в сравнение с други държави в ЕС.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини