Отидете към основна версия

2 797 4

Съседите са европейски лидер в този сегмент

  • гърция-
  • краткосрочно наемане-
  • европа

Гърция с най-висок процент запълняемост при имотите за краткосрочно отдаване под наем

Снимка: Shutterstock

Гръцкият пазар на краткосрочни наеми продължава да е водещ в Европа в няколко категории. Данните за резервациите показват, че търсенето от чужденци, както и от гръцки гости, е особено високо.

През 12-те месеца до края на юли тази година Гърция регистрира най-голямото увеличение на средната заетост от всяка европейска страна, сочат данните от последното месечно проучване на AirDNA на европейския пазар на краткосрочни наеми.

Данните показват, че средната заетост нараства с 9,2% на годишна база и достига 52,3% през юли тази година (949 700 нощувки). Това е свързано с баланса между търсене и предлагане. Според анализа на AirDNA търсенето през последната година е нараснало с 31,7%, докато предлагането на жилища се е увеличило само с 13,2% през същия период (104 000 обяви в цялата страна).

Съответно средната цена на нощувка се е увеличила с 16,6% в сравнение с миналата година и сега възлиза на 186,45 EUR. Това е доста висока сума, която демонстрира установения баланс между търсене и предлагане на жилища, както и факта, че качеството и характеристиките на предлаганите жилища са се подобрили драстично след пандемията.

Въз основа на данни на AirDNA за резервации, направени до момента в 20 европейски държави, Гърция ще отбележи годишен ръст от 42% от май до октомври. Това е третият най-добър показател в Европа и най-добрият сред останалите страни от европейския юг. Най-голям ръст от 63% отбелязва полският пазар, следван от австрийския с ръст от 48%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини