Last news in Fakti

11 Август, 2023 18:33 2 784 4

Съседите са европейски лидер в този сегмент

  • гърция-
  • краткосрочно наемане-
  • европа

Гърция с най-висок процент запълняемост при имотите за краткосрочно отдаване под наем

Съседите са европейски лидер в този сегмент - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият пазар на краткосрочни наеми продължава да е водещ в Европа в няколко категории. Данните за резервациите показват, че търсенето от чужденци, както и от гръцки гости, е особено високо.

През 12-те месеца до края на юли тази година Гърция регистрира най-голямото увеличение на средната заетост от всяка европейска страна, сочат данните от последното месечно проучване на AirDNA на европейския пазар на краткосрочни наеми.

Данните показват, че средната заетост нараства с 9,2% на годишна база и достига 52,3% през юли тази година (949 700 нощувки). Това е свързано с баланса между търсене и предлагане. Според анализа на AirDNA търсенето през последната година е нараснало с 31,7%, докато предлагането на жилища се е увеличило само с 13,2% през същия период (104 000 обяви в цялата страна).

Съответно средната цена на нощувка се е увеличила с 16,6% в сравнение с миналата година и сега възлиза на 186,45 EUR. Това е доста висока сума, която демонстрира установения баланс между търсене и предлагане на жилища, както и факта, че качеството и характеристиките на предлаганите жилища са се подобрили драстично след пандемията.

Въз основа на данни на AirDNA за резервации, направени до момента в 20 европейски държави, Гърция ще отбележи годишен ръст от 42% от май до октомври. Това е третият най-добър показател в Европа и най-добрият сред останалите страни от европейския юг. Най-голям ръст от 63% отбелязва полският пазар, следван от австрийския с ръст от 48%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    6 3 Отговор
    Засега...
    Що мислите, че така ,,горят,,..
    Щото е страната с най-много независими малки ферми..
    Пак ще си говорим..
    Молете се Русия по-скоро да спечели..

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аз Кочо

    0 2 Отговор
    Колкото и да се напъвате с тия статиики имотният пазар вече влезе в рецесия
  • 4 много сме далеч

    2 0 Отговор
    Чудни къщички до красиви плажове без презастрояване с въздух и пространство, чудесни за летуване и отдаване под наам - по 80-100к евро.
    Тук в последни римлански коптор без работа, без курорт, но ъс 70% изоставени и разпадащи се къщи струва толкова или по-скъпо. Ако въобще намерите подобно качество на строитлествопто и пр. А често някои от комуникциите са "на границата".
    Какво му плащаш = 120-200 к евро като за мотел на германски аутобан :)))