Отидете към основна версия

4 247 12

Тук цените на имотите се удвоиха за последните 12 години

  • германия-
  • берлин-
  • цени-
  • жилища

На първо място сред германските градове е Берлин

Снимка: Shutterstock

На германския пазар на недвижими имоти през последните няколко години се наблюдава значително увеличение на цените на имотите. По данни на Postbank за 2023 г. имотите за препродажба в Германия са поскъпнали средно със 77%. Този ръст се наблюдава в различни части на страната, като в някои е по-значителен, отколкото в други.

Един от районите, в които има значително увеличение на цените, е Берлин. Германската столица се превърна в популярна дестинация както за местни, така и за международни инвеститори, което доведе до скок в търсенето. В резултат на това средната цена на квадратен метър в Берлин се е повишила със 120% от 2012 г. насам, което го прави един от най-скъпите градове за закупуване на недвижими имоти в Германия.

Друга област, в която се наблюдава значително покачване на цените на недвижимите имоти, е Мюнхен. Баварската столица винаги е била известна с високия си стандарт на живот и силна икономика, което я прави привлекателна инвестиционна дестинация. От 2012 г. средната цена на квадратен метър в Мюнхен се е повишила с 85%. Така баварската столица се превръща във вторият най-скъп град в Германия след Берлин.

Други области, в които се наблюдава осезаемо увеличение на цените на имотите, са Франкфурт, Хамбург и Щутгарт. Всички тези градове са основни икономически центрове в Германия, привличащи както местни, така и международни инвеститори. Средната цена на квадратен метър във Франкфурт е нараснала със 70% от 2012 г. насам, а в Хамбург и Щутгарт съответно с 60% и 55%.

Въпреки това, не във всички области се наблюдава скок в цените на имотите. Обезценяване се отчита в Гелзенкирхен, разположен в германския регион Рур. Областта се бори с висока безработица и обезлюдяване, което води до намаляване на търсенето на недвижими имоти. От 2012 г. средната цена на квадратен метър в Гелзенкирхен е намаляла с 10%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини