Отидете към основна версия

6 602 19

Статистиката не отразява реалния спад на цените на имотите

  • финландия-
  • поевтиняване-
  • жилища-
  • статистика

Над 70% спад на новите жилища във Финландия

Снимка: Shutterstock

"Динамиката на цените на новите жилищни имоти във Финландия е по-слаба, отколкото сочи официалната статистика, поради пропуски в статистическото наблюдение на цените", каза Юхана Бротерус, главен икономист във Федерацията на финландските предприятия.

Бротерус смята, че цените на новите апартаменти на жилищните компании са паднали много повече от 2% през първото тримесечие на годината, записани от официалната статистика. "Поевтиняването беше много по-голямо, отколкото при старите имоти", каза той.

Според данни, публикувани от Statistics Finland, цените на старите жилища в жилищните компании са паднали с 5,5% на годишна база между януари и юли. Данните показват още, че продажбите на нови жилища са намалели с над 70% в сравнение със съответния период на 2022 г.

Бротерус, бивш главен икономист в Mortgage Society of Finland (Hypo), е подозрителен към съобщенията за спад на цените на новите жилища, отчасти защото цените са паднали особено за жилищата, търсени от инвеститорите и разположени в по-скъпи райони. „Инвеститорите предпочитат нови апартаменти, а те са по-скъпи от останалия жилищен фонд. Много бих се изненадал, ако динамиката на цените при новите блокове беше по-стабилна, отколкото при старите“, каза той.

Строителните компании също се стремят да стимулират продажбите чрез различни финансови стимули, които не е необходимо да бъдат отразявани в официалните ценови статистики.

Например, апартаментите, построени за жилищния панаир Loviisa от Cubesta, базирана във Вантаа, включват две години безплатно използване на Tesla 3 с максимален годишен пробег от 15 000 километра, ако продажбата е приключила до края на юли.

Бротерус, вярва, че подобни предложения са по същество намаления на цените. Те обаче не са отразени в официалната статистика.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини