Отидете към основна версия

4 778 9

Бум на новото строителство на жилища

  • чехия-
  • жилища-
  • ново строителство

Най-много пуснати имоти в експлоатация в Чехия от 2007 година насам

Снимка: Shutterstock

През 2022 г. в Чехия са завършени 39 398 броя жилища, което е с 14% повече спрямо 2021 г. В същото време и разходите, и времето за строителство се увеличиха, уточняват от чешката статистическа служба (CSO).

Най-много апартаменти през миналата година са построени в Централна Бохемия и Прага, а най-малко - в района на Карлови Вари. Над половината апартаменти, построени в Чешката република през 2022-ра, са разположени във фамилни къщи. „В нито една друга година от бума през 70-те години на миналия век не са били завършени повече от 20 000 апартамента“, каза Силвия Лукавцова от отдела за статистика на сградите и жилищата на CSO.

Средно са били необходими 41 месеца за изграждане на жилищна сграда и 40 месеца за строежа на семейна къща. Жилищната площ на апартамента не се е променила много спрямо предходната година и е средно 71 кв.м.

Според статистиката, 20% от завършените апартаменти са построени в Централна Бохемия, където две трети от апартаментите са в еднофамилни къщи. Строителството в района на столицата традиционно се извършва в жилищни сгради.

Броят на новопостроените апартаменти в Чешката република е намалял с около 2700 броя през миналата година спрямо предходната 2021-ва, до 42 242 броя.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.

Свързани новини