Отидете към основна версия

3 859 11

В най-скъпата държава жилищата са надценени между 15 и 40%

  • швейцария-
  • жилища-
  • надценени

Цените на имотите в Швейцария надвишават тези отпреди пандемията

Снимка: Shutterstock

Цените на апартаментите в Швейцария са се повишили през последната година и тяхното потенциално надценяване сега е по-високо от нивата преди пандемията е заключението на Швейцарската национална банка (SNB).

„Текущите цени на апартаментите са приблизително 15-40% над нивата, което може да се обясни с фундаментални фактори“, посочва централната банка в годишния си доклад за финансовата стабилност.

„Когато интерпретирате тези цифри, е важно да имате предвид, че те не отразяват всички фактори на търсенето и предлагането, които могат да повлияят на пазара на жилищни имоти. Например, високият и нарастващ дял на вече развитите жилищни райони, съчетан с бавния темп на строителство с висока плътност, допринесоха за недостига на предлагане“, обясняват анализатори.

Началото на цикъла на затягане на SNB миналата година имаше много по-малко въздействие върху пазарите на имоти и ипотеки, отколкото подобни действия на централната банка в други страни и беше „като цяло умерено“, според доклада. Регулаторът обаче предупреди за възможността за корекция.

„С нарастващите лихвени проценти по ипотечните кредити, вероятността от спад в цените на жилищните имоти се увеличи. Това важи както за частния, така и за жилищния сегмент на инвестиционните имоти - в последния цените всъщност вече са намалели донякъде“, се казва в доклада.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини