Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 12:53 2 157 3

Градовете в най-скъпата европейска икономика, в които най-много се строи

  • швейцария-
  • строителство-
  • темп

Нараства строителството в планинските региони на Швейцария

Градовете в най-скъпата европейска икономика, в които най-много се строи - 1
Снимка: Shutterstock

С недостиг от почти 10 000 жилища, който се очаква до края на годината в Швейцария, ново проучване на Федералната статистическа служба (FSO) идентифицира швейцарските градове, които правят най-много за справяне с проблема. Докладът подчертава факта, че докато в големите градове се строят най-много жилища, районите в планините растат най-бързо.

FSO установи, че 45 307 къщи са били построени в цяла Швейцария през 2022 г. Това е с около 8000 по-малко от средногодишното между 2015 и 2018 г., когато годишно са се строили по 54 000 жилища.

По отношение на общия брой, най-много къщи за отдаване под наем и покупка са построени в Цюрих. През 2022 г. в града са построени 1931 нови имота. Базел заема второ място (834), а Женева допълва челната тройка (806).

Въпреки че е на първо място, темпът на строителство в големите градове на Швейцария не е в крак с търсенето: към август 2022 г. само 0,07% от апартаментите в Цюрих са налични за отдаване под наем. FSO добави, че в Цюрих, Базел и Женева са построени съответно само 4,6, 4,8 и 4 къщи на 1000 жители, което допълнително изостря недостига на жилища.

Това неизбежно се отразява на цените на наемите, като скорошен доклад от Homegate разкрива, че наемните цени в Цюрих са се повишили с 8,2% от началото на годината. В национален мащаб цените на наемите са се повишили с 1,8%.

За сравнение, град Гьошенен (кантон Ури) е разширил своя жилищен пазар най-много по отношение на населението, със 116,8 построени къщи на 1000 жители през 2022 г. Важно е също така да се отбележи, че през 2022 г. повече от 20% от швейцарските общини не са построили нито един нов дом.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххммм

    2 1 Отговор
    Путин няма ли да поиска да ги дефашизира и тях?

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ххммм":

    Путлер е минало
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Вуй, къде си?