Last news in Fakti

19 Юли, 2023 11:07 2 846 14

Най-богатата европейска държава с план за решаване на жилищната криза

  • швейцария-
  • жилища-
  • криза-
  • план

Той включва 10 точки

Най-богатата европейска държава с план за решаване на жилищната криза - 1
Снимка: Shutterstock

Федералният съвет на Швейцария потвърди, че ще проведе срещи с водещи компании за недвижими имоти, за да помогне за разработването на план за справяне с жилищната криза. На фона на растящите цени на наемите и недостига на жилища в големите градове, консултантският институт за недвижими имоти IAZI представи 10 решения, които вероятно ще бъдат обсъдени на срещата.

1. Оптимизиране на процеса на одобрение на нови жилища.

От института предложиха на правителството да предприеме стъпки за ускоряване на процеса на кандидатстване за строителство на нови къщи и апартаменти в Швейцария. В алпийската държава минават средно 140 дни между подаването на заявление за планиране и действителното получаване на разрешително, много повече отколкото в други европейски страни като Естония, където отнема средно само 103 дни.

2. Намаляване на възможността на местните жители да се противопоставят на изграждането на нови сгради.

Експертите твърдят, че наред с ускоряването на кандидатстванията, възможността на обществеността да отхвърля жилищни проекти трябва да бъде ограничена до строги срокове и условия. Те посочиха, че отговорът на възраженията на недоволни съседи може да отнеме повече време от останалата част от проекта, взети заедно.

3. Зони, които ви позволяват автоматично да одобрявате оформлението.

Вместо да взема решения на базата на проект по проект, фирмата предлага система за зониране, която да рационализира процеса на планиране. На теория цялостна система може автоматично да одобрява стандартни проекти, вместо да преминава през процес на преглед.

4. Поставяне в търговски и промишлени площи.

В допълнение към плана за зониране, вместо строгото жилищно, търговско и промишлено зониране, което Швейцария има в момента, агенцията представи идеята да позволи на асоциациите да строят жилища във всички зони. IAZI се вдъхновява от Япония, където има 12 вида строителни зони, всяка от които ви позволява да строите къщи.

5. Сградите са високи, а не широки в швейцарските градове.

За швейцарските градове, които са най-засегнати от поскъпването на жилищата, компанията предложи да се увеличи етажността на възможно най-много сгради. IAZI твърди, че това ще създаде повече места за живеене, без да се налага да се използва повече земя.

6. Ремонт и обновяване на жилища.

Наред със строителството на по-високи сгради, експертите призоваха страната да даде предимство за обновяването и модернизацията на по-старите сгради, а не тяхното разрушаване и повторно изграждане. Ремонтите са по-бързи, изискват по-малко бюрокрация и са по-социално приемливи, отколкото да се налага да се одобрява цяла нова сграда.

7. Превърнете швейцарските офиси в апартаменти.

В едно от най-авангардните си предложения IAZI призовава за превръщането на офис сгради в жилищни. Тъй като голям брой служители продължават да работят дистанционно или само за няколко дни в офиса, институтът твърди, че превръщането на тези сгради в жилища би било най-ефективното използване на пространството в дългосрочен план.

8. Възрастните си разменят големи къщи с млади.

Възприемайки по-радикален подход, експертите казаха също, че хората, които се пенсионират, трябва да могат да „разменят“ големите си домове с по-млади и разрастващи се семейства. IAZI отбеляза, че тази политика може да бъде приложена чрез мрежова платформа, където транзакциите могат да се правят лично, а не чрез агенти за недвижими имоти.

9. Поколенчески жилища.

IAZI твърди, че ако всички други мерки се провалят, социалните форми на жилище, като съвместното живеене на поколения в „жилищен апартамент“ или „споделено жилище“, могат да спестят жизнено пространство.

10. Субсидиране на наематели, а не нови жилищни проекти.

И накрая, IAZI твърди, че ако строителните фирми, правителството, агенциите за недвижими имоти и жилищата не са в състояние да намалят цената на жилищата чрез ново строителство, държавата трябва да потърси субсидирани семейства, за да им помогне да си позволят да наемат най-скъпите апартаменти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 как не

    3 2 Отговор
    Швейцария не е най - богатата Европейска държава!
  • 2 Аз Кочо

    7 3 Отговор
    Каквото и да правят там и в другите държави, този пазар премина през пика. Инфлацията ще е висока задълго както и лихвите по кредитите.
    Цените ще вървят бавно и дълго надолу.
    Ако има тежка рецесия ще е като през 2008-2016

    Коментиран от #3, #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    3 1 Отговор
    По втора точка - да кажат Добре дошло, на презастрояването.
  • 8 Гост

    3 1 Отговор
    По точка 3 - край на разнообразието. Всичкото обзавеждане ще се свежда до няколко матрични модела.
  • 9 умен

    1 3 Отговор
    да си построят панелки. Според нашите експерти от панела по-хубаво няма.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 по-умен

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "умен":

    И в Швейцария има панелни жилища. Странно как там не ги плашат със заварките и как срока им бил 50 години.
  • 12 АРХИТЕКТ

    6 0 Отговор
    Панелките в България са правени с качествен цимент , а не с турски . В Турция всички видяха строежите как отидоха по дяволите след земетресението. Панелките и в Швейцария и в България и в Германия , когато са поддържани са вечни. И могат да се наследяват от много поколения.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Вуй

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "АРХИТЕКТ":

    Така е 5ич, но дежурните неудачници и гладятори нема да те разберът.А най глав/д/ният е са ше ти каже къв апокалипсис и срив иде ха ха ха