Отидете към основна версия

1 760 13

Цените на имотите при съседите растат заради спекуланти

  • гърция-
  • цени-
  • жилища

Увеличение от 32% в Гърция отчитат експерти

Снимка: Shutterstock

Рекордно поскъпване при жилищата през второто тримесечие на текущата година в Атина отчетоха експертите от Spitogatos Insights, които публикуват Spitogatos Property Index (SPI). На годишна база офертните цени са се увеличили с до 32% в някои райони на Атика (където средната цена на квадратен метър се е повишила от 1385 EUR на 1830 EUR).

В Агия Параскеви цените се повишават с 27% (до 3650 EUR/кв.м), в Зографу с 26% (до 2558 EUR/кв.м), в Калитея с 23% (до 2362 EUR/кв.м).

Гръцките експерти признават подобно значително увеличение за ненормално. Това не може да се обясни само с липсата на предлагане или с успеха на програмата „Моят дом”, която позволява на младите гърци да закупят първия си дом чрез облекчен кредит.

Такъв ръст не може да бъде предизвикан дори от повишен интерес от чуждестранни купувачи. Въпреки че промените в програмата за „златна виза“, която ще влезе в сила на 1 август предизвикаха рекордно търсене сред „не-гърците“ през последните месеци.

Според експертите на Spitogatos 30-процентното увеличение на цените е резултат от спекулации от страна на собственици на имоти и брокери. Конкуренцията между последните и липсата на предлагане кара специалистите да обещават на собствениците по-висока продажна цена, за да убедят клиентите да работят с тях.

Според проучване на Eurostat Гърция е една от трите страни в ЕС (заедно с Кипър и Италия), където цените на имотите са паднали през последните 13 години. При това в Елада намалението е максимално – 14%. Цените на жилищата в страната поевтиняваха 10 години до 2018 г., след което настъпи обрат.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини