Отидете към основна версия

5 322 26

Тук старите жилища водят по общо поевтиняване на имотите

  • австрия-
  • жилища-
  • цени-
  • вторичен пазар-
  • имоти

За трето поредно тримесечие Австрия отчита спад в цените

Снимка: М. Богданова ©

Цените на жилищата в Австрия паднаха за трето поредно тримесечие, водени от спада в стойността на имотите от вторичния пазар във Виена. Това е част от приспособяването на пазара към по-високите лихвени проценти.

По данни на Австрийската национална банка темпът на обезценяване на жилищните имоти в Австрия се е забавил до 0,2% през третото тримесечие на 2023 г., а общият спад за септември 2022 г. е 2,6%. Цените на по-старите апартаменти във Виена са паднали с 6% през последната година.

Според доклад на Австрийската централна банка, Виена е по-вероятно да се сблъска с бавна корекция на своя надценен жилищен пазар, отколкото с внезапен срив. По-нестабилна мярка, проследяваща цените на доставките във Виена, показа рязък спад от повече от 10% през април, но оттогава компенсира по-голямата част от този спад.

По-строгите ипотечни правила, въведени в Австрия миналата година, допринесоха за по-бърза корекция след години на растеж. Въпреки това, според изчисленията на Централната банка, австрийските апартаменти все още са с около една трета по-скъпи, отколкото икономическите фактори оправдават.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини