16 Февруари, 2023 14:37 2 823 7

Преразглеждат ограниченията свързани с ипотечните заеми

  • австрия-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • промени-
  • закон

Промените възпрепятстват купувачите на имоти в Австрия, включително и тези, които искат да купят „първи дом“

Преразглеждат ограниченията свързани с ипотечните заеми - 1
Снимка: Shutterstock

Четири месеца след влизането на правилата в сила австрийските банки искат от регулаторите да преразгледат ограниченията върху ипотеките, целящи да успокоят нажежения пазар на недвижими имоти, Според тях, новите мерки са създали неоправдани „насрещни ветрове“ за купувачите, включително тези, които искат да финансират първия си дом, и са допринесли за 40% спад на ипотеките за нови жилища.

Европейските лидери се опитват да регулират пазара на имоти, който е станал недостъпен за мнозина поради нарастващите лихви и инфлацията след години на покачване на цените. Позицията на банковия отдел на Австрийската търговска камара последва подобно предложение през октомври на финансовия министър Магнус Брунер.

Регламентите в Австрия определят правно обвързващи лимити за размера на ипотечните кредити в зависимост от стойността на имота, месечните плащания и продължителността на срока. Банките имат квота за кредити, които не отговарят на определени критерии.

„Регулацията в сегашната си форма само изостря кризата. Всички се интересуваме от стабилни финансови пазари, както и от възможността хората да си купят къща“, казва Вилий Чернко, ръководител на банковия отдел и главен изпълнителен директор на Erste Group Bank.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор
    БАНКСТЕРИ ❗❗❗
    Купуваш един имот за себе си ,
    изплащаш два - твоя и още един за банката ❗❗❗
  • 2 Гост

    6 0 Отговор
    Някой да те кара насила да теглиш от банката
  • 3 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    Няма как банката сама да определя правилата защото в нея има пари на хиляди вложители. Банката е заинтересована да раздава кредити и не и пука дали клиента ще го върне защото ако не тя придобива имота. А правилата и налагат да внимава с отпускането на кредитите.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Плачко

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Аз Кочо":

    Аз съм компетентен по всичко и разбирам от всичко
  • 5 МирО

    6 1 Отговор
    Да не стане като преди, вложителите да се редят на дълги опашки, щот изкат да си изтеглят влоговете, а банките зарити с необслужени жилищни имоти?
  • 6 Р.Овч

    1 3 Отговор
    Парите са едни,не може да има и за нас и за вас.Затова има само за нас,ако няма бачкери да опъват за тея смешни заплати,кво ще стане - анархия,как го мислите.Затова драскайте тука колкото щете
  • 7 Вуй

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Аз Кочо":

    Москва не вярва на сълзи