Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 10:23 6 263 7

Значително охлаждане на пазара на жилища

  • австрия-
  • жилища-
  • цени-
  • пазар-
  • охлаждане

Слабо търсене и спад в строителна активност регистрират в Австрия

Значително охлаждане на пазара на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

В момента австрийският жилищен пазар отчита значително охлаждане. От началото на текущата година до края на третото тримесечие индексът на цените на жилищните имоти в страната се понижи с 2,27%, в рязък контраст със силното увеличение на годишна база от 13,13% през предходната година. Това показват данни на Централната банка на страната (OeNB).

Националните данни разкриват голяма разлика в динамиката на цените на жилищата между Виена и останалата част от страната. В австрийската столица цените на жилищата са паднали с 3,06% през третото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на предходната година. Това е най-лошото представяне от четвъртото тримесечие на 2001 г.

В останалата част на Австрия индексът на цените на жилищните имоти се повиши силно с 13,70% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с година по-рано, което съответства на увеличение от 13,84% през предходната година.

За новите жилища средната цена се е повишила с 9,75% (но всъщност е спаднала леко с 0,57% в реално изражение) през годината до второто тримесечие на 2023 г., което е по-ниско от повишението от 15,62% през предходната година.

За съществуващите жилища средната цена е спаднала с 0,49% (-9,85% в реално изражение) през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение с година по-рано, в рязък контраст с годишното увеличение от 14,31% през второто тримесечие на 2022 г.

През третото тримесечие на 2023 г. австрийската икономика се сви с 0,3% спрямо година по-рано, водена от спада в потреблението на домакинствата и брутното образуване на основен капитал. В резултат на това Европейската комисия очаква австрийската икономика да нарасне само с 0,4% тази година, преди леко да се покачи до 1,6% през 2024 г. Това е рязко забавяне спрямо силния растеж от 4,6% през 2021 г. и 4,9% през 2022 г.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време

    26 3 Отговор
    Скоро ще утрезнеете. Нещо госпожата да спомене за охлаждането и в България? Или мълчи пак.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Време":

    Там цените са по 3 , сравнение у нас и е нормално.Тука като заредите една количка от Билата,на касата ви става лошУ, а това е имот все пак

    Коментиран от #4

  • 3 Аз Кочо

    18 3 Отговор
    Сделките с имоти намаляват катастрофално: Най-слабо тримесечие от 2010 г. насам

    Слабо лято за имотите: Сделките спадат средно с 13% за цялата страна

    Толкова малко продажби в страната през трето тримесечие не е имало от 12 години.

    Спадът на сделките с имоти в София през третото тримесечие е -5.4% при -15% през същия период на миналата година. Като брой те са сходни с нивата от 2020 г.

    Сделките с имоти в София за третото тримесечие на 2023 са с 5 пр.по малко от третото тримесечие на 22. Тогава сделките бяха с 15 пр. по малко от третото тримесечие на 21.
    Тоест сделките в София падат на годишна база с 20 пр. спрямо 2021.

    Освен това се броят сделките с магазини гаражи, цели сгради, земеделска земя, което значи че сделките само с имоти са още по малко.

    Също така сделките на зелено са с голям спад. В сделките обявени за последното тримесечие влизат и много имоти закупени преди 2, 3,4,5 години но вписани сега след получаване на акт 16.

    С една дума пазарът отива бавно но сигурно по дяволите.
  • 4 Аз Кочо

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Там цените са по две а не по три в идеален център.
    В провинцията цените са като тези в София, а това е Австрия все пак. И както се вижда от статията мераклиите за имоти там, както и у нас са доста намалели.

    Балонът е световен и вече корекцията е в вход. Тя няма да подмине и България където цените растат най бързо в Европа.

    А как растат? Сутрин Ганя става от леглото и решава че иска малко и затова вдига пак исканата цена на копторчето което продава от 5 години и никой не се обажда освен гладни брокери които надуват още повече цената за да забогатеят за една нощ.

    Коментиран от #6

  • 5 Не Брокер

    13 2 Отговор
    Тия коптори в България нямата нищо общо с жилищата в централна Европа !!
  • 6 Вуй

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Кочо":

    Ривалди, Виена е столица на културата и образованието - музеи,опера,дворци и каквото се сетиш.Тебе тука ти е скъпУ, ако живееш там ше извиеш като линейка ха ха ха.Там идват хора от цял свят с пари,там не е за гащници ха ха ха

    Коментиран от #7

  • 7 Аз Кочо

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Вуй":

    Хахаха, нали беше родолюбец патриот бе, сега пък ми хвалиш западна цивилизована държава
    и през цялото време правиш сравнения между бг и западните държави.

    Това е растоиство на личността.

    През цялото време ти обяснявах че не можеш да правиш сравнения между бедното мръсно бг и която и да е западна държава.

    Радвам се че най накрая разбра какво съм ти казвал.

    Затова и цените там ще са такива каквито тук НИКОГА няма да бъдат.