Отидете към основна версия

5 296 6

Новата балканска дестинация на инвеститорите в имоти

  • албания-
  • ваканционни имоти-
  • инвестиция-
  • чужденци

Албанският Шънджин привлича с красиви плажове и евтини къщи

Снимка: Shutterstock

Чужденците проявяват активен интерес към албанския курортен град Шънджин. Те са привлечени не само от възможността да си организират качествена лятна почивка на плажа за малко пари, но и от местния пазар на недвижими имоти.

Брокери в Шънджин отчитат голямо търсене от потенциални купувачи на имоти. Има интерес от албанци и жители на съседна Северна Македония, както и инвеститори от чужбина. По-специално имотите в този град се купуват масово от поляци, германци, австрийци и чехи. Най-популярни остават Rana-e-Khedhur и Kunia. Това са тихи и чисти райони.

Цените в Шънджин изглеждат доста разумни за чуждестранните купувачи. Но местните жилищни разходи нарастват бързо. През годината цените на апартаментите са се увеличили с 25%. Въпреки това квадратен метър е сравнително евтин за популярна курортна дестинация на брега на Средиземно море. Цената варира от 800 до 2000 EUR/кв.м.

Експертите отбелязват, че увеличението на цената на квадратен метър жилище се дължи до голяма степен на нарастващите разходи за строителство на фона на инфлацията и недостига на персонал. Освен това търсенето надвишава предлагането. Броят на апартаментите, построени в туристическата зона Шънджин през последните години, е доста голям. Но нуждите на пазара все още не са задоволени.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини