Last news in Fakti

26 Август, 2023 08:50 1 394 4

Превърнаха емблематичен музей в технологичен център

  • тирана-
  • музей-
  • енвер ходжа-
  • албания-
  • технологичен център

В сградата някога са били изложени лични вещи и огромни снимки на Енвер Ходжа

Музей, построен в Албания през 80-те години в чест на дългогодишния комунистически диктатор Енвер Ходжа, се превръща в център за компютърно обучение на млади хора, като по този начин се премахва последната следа от изолираното и репресивно минало на страната, съобщава "Ройтерс", цитиран от Нова телевизия.

В сградата някога са били изложени лични вещи и огромни снимки на Ходжа. Сега бившият музей е изцяло преобразен от нидерландския архитект Вини Маас и се подготвя да приеме стотици млади албанци, желаещи да се обучават по компютърни технологии и кодиране – част от усилията на правителството за по-тесни връзки с Европейския съюз.

Първоначалните архитекти, сред които и дъщерята на Ходжа – Пранвера, са проектирали сградата във формата на пирамида, прославяйки лидера като фараон в египетски стил. Музеят е завършен през 1988 г., три години след смъртта на Ходжа и две години преди падането на комунистическия режим и началото на демокрацията.

Леон Сика, един от първите уредници на музея, казва, че в момента, когато музеят е бил завършен, е усетил, че той ще бъде „последната лопата за паметника на комунизма“ в Албания, тъй като по това време доминираните от Съветския съюз режими в Източна Европа започват да се рушат.

След анархичния крах на комунизма там пирамидалните флангове на сградата, запазени при ремонта, са използвани от децата като пързалки при липсата на детски площадки.

Обновеният кръгъл екстериор се състои от стълбища, които местни и чуждестранни посетители изкачват, за да видят панорамната гледка към столицата Тирана, която се е превърнала в модерен и оживен град. Интериорът в стил кубизъм включва нещо, което прилича на комплекти от подредени контейнери, които ще служат като класни стаи и които се издигат на няколко етажа до оригиналния стъклен купол.

Години наред албанците имаха различно мнение по въпроса как да бъде адаптиран музеят в съответствие с развиващата се демокрация, като някои с горчивина заради репресивното наследство на Ходжа поискаха той да бъде разрушен, а други искаха да го запазят като архитектурен символ. През следващите години в него се помещават нощен клуб, телевизионна станция и дори служители на НАТО по време на намесата на алианса за спиране на войната в съседно Косово през 1999 г.

„Това беше архитектурен паметник като никой друг“, казва Илда Казимлари, директор на инвестициите в офиса на кмета на Тирана. „От друга страна, първоначалната идея беше да има мавзолей в чест на (Ходжа) и затова хората искаха да заличат единствения символ, останал от времето на комунизма“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    4 1 Отговор
    А на нашите де6или Иван КРАДЕЦА Костов, оня неудачник Бакърджиев -
    дай им само да взривяват и разрушават от втория път...
  • 2 Селянин

    3 1 Отговор
    И у нас строят демократични пирамиди.
    Ще закрият Нефтохим Бургас и после той ще работи пак с руски нефт но прекупен от "правилния" посредник с надценка.
    А Ганьо Лапнишарански ще плаща и като няма пари за ядене, ще ходи пак както винаги по горите с гъбите.
    Особено когато се решава неговото бъдеще по избори.
  • 3 Демократ

    2 3 Отговор
    Кога ли България ще премахне всички сгради,спомен от жестокото минало,за да покаже,че е скъсала с тлнего и иска да върви напред? Преместването на Парламента в партийния дом,където са решавали ужасяващата съдба на България партийните престъпници е много лош циничен сигнал на ретроградните антибългарски съветски сили.
  • 4 Инж. Химик

    0 0 Отговор
    Даже албанците са по-стока от нас. У нас половината население е в алкохолен делириум и бленува за връщането на комунизма- демек , да ходиш на неква работа , нищо да не правиш , да крадеш всичко което е възможно и на края да ти дадат и заплата. Е, нема да се върне тва време, просто няма кой вече да налива пари в черната дупка , наречена социалистическа икономика. СССР се разпадна 1991. Нема кой...