Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 09:21 5 273 6

Новата балканска дестинация на инвеститорите в имоти

  • албания-
  • ваканционни имоти-
  • инвестиция-
  • чужденци

Албанският Шънджин привлича с красиви плажове и евтини къщи

Новата балканска дестинация на инвеститорите в имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Чужденците проявяват активен интерес към албанския курортен град Шънджин. Те са привлечени не само от възможността да си организират качествена лятна почивка на плажа за малко пари, но и от местния пазар на недвижими имоти.

Брокери в Шънджин отчитат голямо търсене от потенциални купувачи на имоти. Има интерес от албанци и жители на съседна Северна Македония, както и инвеститори от чужбина. По-специално имотите в този град се купуват масово от поляци, германци, австрийци и чехи. Най-популярни остават Rana-e-Khedhur и Kunia. Това са тихи и чисти райони.

Цените в Шънджин изглеждат доста разумни за чуждестранните купувачи. Но местните жилищни разходи нарастват бързо. През годината цените на апартаментите са се увеличили с 25%. Въпреки това квадратен метър е сравнително евтин за популярна курортна дестинация на брега на Средиземно море. Цената варира от 800 до 2000 EUR/кв.м.

Експертите отбелязват, че увеличението на цената на квадратен метър жилище се дължи до голяма степен на нарастващите разходи за строителство на фона на инфлацията и недостига на персонал. Освен това търсенето надвишава предлагането. Броят на апартаментите, построени в туристическата зона Шънджин през последните години, е доста голям. Но нуждите на пазара все още не са задоволени.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брей

    9 0 Отговор
    Гледам първите два реда чадъри са за тези, които обичат морето да им плакне г краката. Арнаутите по-алчни и от нашите ръбаци.

    Коментиран от #2

  • 2 ДрБр

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Брей":

    Тая снимка не е от Шинджин.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 не е вярно

    5 0 Отговор
    лятото бях там ,не се впечатлих ,има и те като нас много а учат ,а за имотите те сами се натискат да ги пр од ават предлагат ги на веки и никой освен албанци не ги купува, какви германци ,какви поляци, глупусти
  • 5 Кирил

    7 0 Отговор
    Не се купува там където липсва правосъдна система
    Същото важи и за бг
  • 6 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Безплатните пари останаха в миналото. Пазарите и правителствата се надяват и вярват че инфлацията някак си ще изчезне от само себе си и безплатните пари ще се върнат отново на масата.

    Инфлация като тази е дългосрочен проблем. Това няма да изчезне след година или две. Федералният резерв както и ЕЦБ може да е на 8% след две години или може все още да е на 5,5%, с основен CPI от 4% до 6%. Би било само предположение да се предвиди инфлацията дотук, нищо повече, но можете да предвидите, че тя няма да изчезне просто така.

    Това което ще се случи е че ще имаме дълъг период на висока инфлация придружен с високи лихви. Тоест парите ще продължат да поскъпват а активите да се обезценяват. И икономиките все още работят добре завръщайки се към нормалната парична политика загърбена от 40 години до днес. 40 години банките печатеха пари
    което изстреля цените в космоса. Сега е обратното парите се изтеглят синхронизирано от обръщение а лихвите ще останат задълго високи. Това подкопава цените на активите бавно но сигурно.