Отидете към основна версия

619 0

Месец след комисията "Тачева" няма нито доплатени, нито върнати имоти

  • обаче-
  • управа-
  • владимиров-
  • областната-
  • апартамента-
  • цонев-
  • въпреки-
  • колко-
  • областната управа

Мина близо месец от пика на скандала с евтините държавни жилища, продадени на хора от високите етажи на властта. Въпреки обещанията, че виновните ще бъдат наказани, а жилищата върнати или доплатени, изглежда, никой не се е разбързал да сложи точка на неприятната тема. Какво като това е в интерес главно на самите управляващи?

Вярно, в парламента минаха на първо четене три проекта, които предлагат различно решение на проблема. Но премиерът лично отговаря за развоя на събитията със 7-те изобличени в нередности новодомци от назначената пак от него комисия "Тачева".

С изпълнението на посочените мерки и поетата вече морална отговорност от съответните служители въпросът следва да се счита за приключен, заяви говорителят на кабинета Димитър Цонев. Докато не се разбере обаче върнала ли е жълтата депутатка Гадар Хачикян апартамента си и

доплатили ли са и колко

останалите шестима, въпросът изобщо не е приключен. Кабинетът ще трябва да се понапъне да покаже някакъв реален резултат, а не само добри намерения.

В последно време от МС се оправдават с това, че в момента топката не е в тяхното поле, а в това на областната управа. Ако се вярва на думите на говорителя Цонев, излиза, че хората на губернатора Росен Владимиров здраво се трудят, за да решат безпрецедентния казус с доплащане на вече приключили сделки.

Според юристи обаче такава възможност не би трябвало да съществува, защото, ако всеки можеше да променя условията на дадена сделка, когато му хрумне, съществуването на договорите въобще би се лишило от смисъл. От друга страна, държавата не би трябвало да се дърпа много, ако купувачите все пак искат да й дадат още пари. А благодарение на намесата на Симеон 6-има от новодомците в МС изразиха, макар и неохотно, такова желание.

Че искат да поправят грешката си, е хубаво, но далеч не е достатъчно. Гадар Хачикян

до ден днешен живее в апартамента от 100 квадрата

в жк "Изток" и чака държавата да й го поиска. Останалите 6-има пък не са доплатили нито лев и също продължават да се радват на новите си жилища.

Някакъв вид наказание изтърпя само шефката на правителствената пресслужба Цветелина Узунова. На нея й беше забранено известно време да се появява на публични места. Така тя не успя да придружи премиера на обиколката из ГКПП-тата на 3 март, въпреки че организира цялата визита в родния си Благоевградски регион. От миналата седмица обаче

мис "100 квадрата" е явно реабилитирана

На брифинга на Симеон след завръщането му от Вашингтон в края на март Узунова даже си позволяваше активно да цензурира въпросите на репортерите към премиера.

Единственият от новодомците, който все още вдига телефона си, е ексминистърът Неждет Моллов. Спокоен съм за апартамента си, твърди той. За него си остава загадка защо комисията "Тачева" го изкарала такъв престъпник, след като даже му се полагало по-голямо жилище заради 2-те дъщери. Работя 3 г. в МС, защо да не си взема апартамент, недоумява Моллов, въпреки че следи скандала в медиите. Пак оттам той очаква да научи и "присъдата" за новата цена на почти 100-квадратното си жилище. Изглежда, само това остана на журналистите, за да свършат цялата работа на чиновниците. Новите оценки обаче едва ли ще бъдат обявени скоро. Шефката на дирекция "Финанси и управление на собствеността" Ралица Тодорова в Областната управа даже не знае, че колегите й извършват някаква преоценка и търсят начини за предоговаряне на скандалните сделки. А тази процедура не може да тече зад гърба на нейната дирекция, тъй като пряко я касае. По-вероятното обяснение на загадката е, че

в областната управа просто нищо не се върши

А премиерът Сакскобургготски се е задоволил с обясненията на седмината си подчинени за това колко много се нуждаят от големи апартаменти и колко малко им се плаща, за да могат да си ги купят на свободния пазар.

Може би затова и губернаторът Владимиров ревностно отбягва въпросите за това, докъде е стигнала процедурата за доплащане на апартаментите. Мобилният му телефон е постоянно изключен, а медийният му съветник обяснява това с неприятно заболяване и претоварена програма. Болестта обаче не попречи на Владимиров да се изяви на футболен мач срещу терора предната неделя, а след това да си вземе великденски отпуск, който пък като нищо може да прерасне в Гергьовденски. Но няма страшно, както често обича да успокоява говорителят Цонев, историята със сигурност ще се разплете до края на мандата на това правителство. Само че ситуацията не е до неуместен хумор, защото от мълчанието и непукизма кабинетът може и да печели временно спокойствие, но губи доверието на хората и така предопределя политическото си бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини