Отидете към основна версия

33 818 163

Какво ще се случи с цените на жилищата през 2024 година

  • мирослав язов-
  • имоти-
  • цени-
  • жилища

Все повече хора ще се насочват към имоти старо строителство

Снимка: М. Богданова ©

„Въпреки много мрачни прогнози за пазара на недвижими имоти през 2024 г., бих направил една оптимистична прогноза”, коментира посредникът Милослав Язов.

Първото нещо е броят на сделките. Ежедневно се говори с колко процента е паднал техният брой. Това, обаче на което трябва да обърнем внимание, е че се прави сравнение с миналата година, която беше абсолютно рекордна. Имаме върхови, но имаме и нормални постижения. Аз например, сравнявам пазара от тази година с този от 2019 г., когато той беше нормален, всичко се движеше в умерени граници и 2019 г. за първите 9 месеца е имало 10 176 сделки в Пловдив. За тази година имаме 10 997 сделки, което е ръст от 8% в сравнение с една нормална година“, уточнява Язов. Де факто наблюдаваме един нормално развиващ се, стабилен пазар.

На второ място, 2024 г. няма да бъде под наслова „Локация, локация, локация“. Мотото ще е „Качество, качество, качество“. Има много нови изисквания към новото строителство. Много нови норми влизат в сила. Така например, от 2030 г. сградите трябва да бъдат въглеродно неутрални. Новите изисквания ще повишат качеството на сградите, услугите,. „Цените на новите сгради няма как да останат същите, защото новите изисквания ще струват повече“, обяснява Язов.

Той прави сравнение с жилищата старо строителство, които няма как да повишат повече стойността си. „На него няма какво ново да му се добави, ако не бъде извършено саниране или някакви допълнителни инвестиции. От тази гл.т. много хора говорят за криза на недостъпността на недвижимите имоти. Това е точно така, особено в големи икономики като Швеция и Германия, се наблюдават големи кризи на недостъпността, но старото строителство (бел. ред. ЕПК и панел), то ще преживее криза на цените. В един момент тези жилища ще решат проблема с достъпността, защото падайки тяхната цена, много повече хора, които не могат да си позволят ново строителство, ще предпочетат старото и да си разхвърлят разходите по обновяването му в годините“, обяснява Язов.

Какво ще се случи с имотите, купени с инвестиционна цел? За купилите имоти с цел да ги препродадат след време, 2024 г. ще е моментът, в който те да препродадат своя имот. „Наблюдава се сериозно забавяне в темпа на растеж на цените. Вече не се очакват двуцифрени темпове. По-скоро ръстът ще е между 2% и 4%. Тоест за този тип инвеститори голяма печалба оттук нататък няма да има. Според мен, те ще започнат да излизат от инвестицията, реализирайки една хубава печалба за последните 3-4 години, откакто са я стартирали, и ще чакат нещо по-интересно и изгодно, което да е следващата тяхна инвестиция. Това ще е много добре за пазара на недвижими имоти, тъй като ще се повиши предлагането и хората ще имат повече избор при покупката“, обяснява Язов.

Също така важна индикация за пазара на имоти е, че в Агенцията по вписвания има 50% ръст на заявленията за вписване на възбрани върху недвижими имоти. „Това означава, че някои хора, които не са си „направили сметката“ ,започват да не съумяват да си покриват кредита. Така че спекулативните инвеститори спокойно могат да излязат от инвестицията си и да се ослушват за някаква такава, която да им донесе хубава печалба, отново в размер между 50% и 70% в рамките на следващите 3-4 години“, допълва посредникът.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 38 гласа.

Свързани новини