Отидете към основна версия

15 575 45

Рекордно слаба година за новите имоти в София

  • офиси-
  • cushman & wakefield-
  • пазар-
  • цени-
  • наем

Последните 2 години наблюдаваме висок дял на подновяванията на договори в офис сегмента

Снимка: М. Богданова ©

Обемът на наемните сделки за офис площи в София достигна 181 700 кв.м, което връща пазара към нивата от предкризисните 2018-2019 г. Спецификата е, че тогава голяма част от сделките бяха за разширения, отдаване на площи в строеж и с навлизащи на пазара наематели, докато през последните 2 години наблюдаваме висок дял на подновяванията на договори.
С под 15 000 кв. м новозавършени сгради в столицата, 2023 г. е една от рекордно слабите като нови офис проекти в историята на офис пазара. Това от една страна доведе до почти нулев дял на отдаването на площи в строеж. От друга страна задържа нивата на свободни площи около 15.5-16.5% - относително високи, но стабилни на фона на оптимизирането на площи в IT и BPO сектора. През последното тримесечие на 2023 г. данните на Cushman&Wakefield Forton показват 15.6% свободни площи клас А и Б на софийския пазар.

“През последната година наблюдаваме отчетливо разделение в търсенето на офис площи –все повече наематели се ориентират към качествени, модерни и технологични сгради, макар и на по-висока цена. Това се отразява на нивата на заетост и наеми, както в отделни проекти, така и в различните офис зони. Определено вече можем да говорим за пазар на две скорости“, коментира Йоанна Димитрова, зам.-мениджър „Офис площи“ в Cushman&Wakefield Forton.

Според нея свиването на IT и BPO сектора в глобален план ще изправи офис пазара пред известни предизвикателства. В същото време обаче наблюдаваме раздвижване в други сегменти, като продължаващо разрастване на гъвкавите офис площи и захранване на офис пазара с наематели, които първоначално са били клиенти на коуъркингите.

В областта на гъвкавите офис площи бързото развитие на пазара продължава, основно в сегмента на бизнес сградите. Големите оператори на пазара вече се утвърждават и голяма част от договорите са за навлизането им в офис сгради по големите булеварди и в покрайнините на София. Към края на 2023 г. в София оперират близо 64 000 кв. м гъвкави офиси, като очакванията са през 2024 г. да бъдат отворени над 13 000 нови квадрата.

По отношение на наемните нива 2023 г. отбеляза видим ръст, главно покрай покачващите се нива на инфлация и оформянето на атрактивни офис зони с почти нулева незаетост в София. Търсените наеми за първокласни офис площи в центъра на София достигнаха 17 евро/кв. м към края на 2023 г. Предвид силно ограниченото предлагане в тази част на града прогнозите са за продължаващо плавно покачване. В търсените офис зони по големите булеварди офертните наемни нива на първокласни площи се движат около 13-16 евро/кв. м, докато тези за по-нисък клас площи са в рамките на 9-11 евро/кв.м.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.

Свързани новини