Отидете към основна версия

4 203 95

Нов рекорд на пазара на жилища. Достигнаха най-високите си стойности

  • сащ-
  • жилища-
  • цени

52 трилиона долара – толкова струват всички апартаменти в САЩ

Снимка: Shutterstock

Близо 52 трлн. USD. Толкова струват всички жилища в САЩ. Това е нов рекорд. Стойността им е с 42% повече, отколкото преди началото на пандемията от коронавирус. Общите стойности на пазара на жилища продължават да се увеличават въпреки краткия период на спад от миналия юли до януари 2023 г.

През втората половина на миналата годината общата цена се е увеличила с 2,6 трлн. USD. Този ръст се дължи отчасти на общо увеличение на средната цена на жилищата в страната с 1,3%, но преди всичко основната причина – намаляване на дефицита поради пускането в експлоатация на нови площи през лятото и есента на 2023 г.

Сега топ 5 на най-големите пазари на жилищни имоти в САЩ изглеждат така:

Калифорния, 10,175 трлн. USD Флорида, 3,8 трлн. USD Ню-Йорк, 3,69 трлн. USD Тексас, 3,39 трлн. USD Ню-Джерси, 1,85 трлн. USD

Флорида продължава да расте. Пазарите, които са спечелили най-много обща стойност, са Тампа (+88,9%), Маями (+86,6%), Джаксънвил (+82,4%) и Орландо (+72,3%). Основната причина за резкия ръст е значително увеличение на населението по време на пандемията, бум в строителната индустрия и нарастваща конкуренция за съществуващо жилищно пространство.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини