Отидете към основна версия

8 053 52

Най-големите групи купувачи на жилища в България

  • жилища-
  • купувачи-
  • инвестиция-
  • лично ползване

Клиентите са три типа

Снимка: М. Богданова ©

Три са основните групи купувачи на жилища на българския пазар. Към момента най-големия дял – близо 70%, е на тези които желаят да купят имот с цел лично ползване. Цената остава основен фактор, но почти със същата тежест са и факторите местоположение и изискването за високо качество на строителството.

През последните години умереното повишаване на цените на апартаментите доведе до известно „стопяване“ на спекулативните купувачи. Ако през 2006-2009 гг. спекулантите разчитаха на около 40% печалба, купувайки жилище в началото на календарната година, например и продавайки го в края на същата с около 40% повече в резултат на силния темп на поскъпване, то днес подобна печалба може да се реализира в рамките на 2-3 години и то ако имотът се купи в начален етап на строеж и се продаде след като вече е напълно готов. И тук облаче печалбата няма да надвиши 25% - 30%.

Силният инфлационен темп увеличи групата на купувачите на жилища с инвестиционна цел. Българинът така и не успя да припознае златото и покупката на акциите като надеждно средство за съхранение на спестяванията. Недвижимият имот си остана най-сигурното вложение.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.

Свързани новини