Отидете към основна версия

565 0

Еколози против разширяването на Боровец

  • димитров-
  • писти-
  • самоков-
  • проекта-
  • общината-
  • курорта

Организацията "Еко Рила" се обяви срещу разширяването на курорта "Боровец" заради спорни моменти в проекта на община Самоков с частни инвеститори. Кметът на Самоков Ангел Николов е подписал споразумение за учредяване на смесеното дружество "Рила - Самоков 2004", чрез което ще се строят нови хотели и писти. В него обаче има клауза, че "страните се задължават да не участват в дружества или да не сдружават с трети лица, да не апортират и прехвърлят земи за сходна или идентична дейност". Това означава, че общината дава монопол на частната фирма върху бъдещите инвестиции в курорта, коментира общинският съветник Георги Димитров. Така ако друг инвеститор има интерес в туризма, ще трябва да се обърне към партньора на общината в проекта. Новото дружество ще бъде регистрирано в съда след изготвяне на регулативните планове за разширяване на курорта. Те се правели в момента.

Димитров, който е от квотата на СДС в общинския съвет на Самоков, каза още, че общината участва в смесената фирма с апорт от 800 декара земя на много ниски цени. Както в. "Монитор" писа, самоковският кмет Ангел Николов е направил оценка на земята по цени от 3,70 лв. квадратния метър. Димитров посочи, че всичките 800 декара са били оценявани като земеделски земи, въпреки че част от тях са горски фонд. Съгласно наредба на земеделско министерство при оценка на горски земи се взима предвид и бъдещата стойност на всяко едно от дръвчетата, което не е направено. Димитров заяви още, че самият кмет признал, че в селищата около Боровец цената на земята скача до 20 евро квадратния метър.

След като оценката не е спазена, каква е гаранцията, че ще строителството ще става по еко изискванията, заяви лесовъдът Йордан Терзийски. "Строежът на нови писти изисква нови водоеми, което пък ще унищожи природата", каза председателят на сдружението Владимир Топчийски. В района няма сметище, годно да поеме отпадъците от бъдещите хотели. Липсва и пречиствателна станция. Така боклуците ще отиват директно в Искър, която снабдява с вода софиянци, допълни той. Против сме строеж на писти на надморска височина под 1600 метра, обяви Терзийски. Те няма да са и рентабилни, защото там няма целогодишно сняг, добави той. Еколозите се обявиха срещу идеята да се строят ски писти в парк Рила. Нямаме информация какво е становището на екоминистерство по проекта, заявиха те.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини