Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 09:08 12 589 24

Кога има ефект от санирането

  • хаусмайстер-
  • саниране-
  • димитров

През последния месец темата за санирането е много актуална. Причината е, че държавата реши да влее в този процес 1 млрд. лв. Досега акцентът в темата е върху юридическата страна – създаване на Сдружение, последствията от участието в него, срокът на гаранциите и други. Почти не се говори за техническата част – как трябва да се направи, какви материали да се ползват, какво да се гледа като се полага топлоизолацията?

Първите две неща, които се отчитат при започване на топлоизолирането (санирането) на сградата е нейната конструкция и дали в тази конструкция има предвидена някаква изолация при строителството. Така например, при някои постройки тип ЕПК стените са двойни и между вътрешната и външната някога е слаган изолационен материал, но с времето почти е изчезнал.

„За всяка сграда има два варианта между, които собствениците могат да избират

Единият е да се използва най-добрата възможна изолация за въпросната сграда, независимо от цената. Често това е доста скъп вариант. Другият е да се види с какви пари ще се прави санирането и според отделените средства да се търси начин за топлоизолация в рамките на въпросния бюджет”, казва Румен Димитров, строителен мениджър в „Хаусмайстер”.

Най-популярният начин за саниране е термосистема. Тя включва в себе си определен вид термоизолационен материал, който се закрепва с лепене и с дюбелиране към стените на сградата и върху него се поставя подходящата комбинация от мрежи, шпакловки, мазилки, цветове и други. Видовете термоизолационен материал варират в доста широки граници. Също така може да се ползва и вата, която предварително е обработена с цел изолация на стени.

Ключовият момент при санирането

е, че то трябва да се прави като системно решение, за да може да изпълни целта си и да има смисъл от него. Повечето доставчици на термоизолационен материал, независимо дали е вата, фасаден стериопор, фибран, е важно да дадат системно решение, а тези, които го изпълняват да го спазват. „Когато санирането се прави с пропускане на операции или неглижиране на някои от строително монтажните работи, тогава резултатът е някакъв компромис с неясно бъдеще. Най-често се прави недостатъчно добра мазилка и изобщо този слой, който защитава от атмосферните условия, се пренебрегва по някакъв начин (пропускат не слоеве, вкарват се евтини материали) резултатът е, че след кратко време, да кажем 5 години (а е логично да няма проблеми поне 15 години) термоизолацията вече е компрометирана и ефектът от санирането е значително по-малък”, обяснява Димитров.

Проблемите, когато санирането не е направено по предписание

са, че термоизолацията се компрометира от влага, студ, UV радиация. Когато външният слой се наруши, вътрешният започва да поема влага. Дали ще е само по фугите, дали ще е в масата си, поета веднъж тази влага създава изключително неприятна ситуация, тъй като това са обикновено материали, които имат склонност да задържат влагата, дори да не е в себе си, а между топлоизолационния материал и сградата, тази влага никога не излиза. Настъпва мухъл, разрушение, а през зимата започва да замръзва. Замръзването води до допълнителни разрушения”, припомнят специалистите от „Хаусмайстер”.

За ползите от санирането

е говорено многократно. Когато една сграда е добре изолирана с непрекъснат слой термоизолация, с добре затворени прозорци, с липса на термомост между вътре и вън, независимо дали става дума за тераси, балкони, тогава парите вложени в термоизолация се връщат в по-ниски разходи за отопление, респективно за охлаждане.

Как се определя гаранцията

на санираната сграда? Тя е посредством сертификат, който всеки от доставчиците на различните материали за саниране, дава – топлоизолационен материал, бои, мазилки и други. „Трябва да се знае, че най-големият враг е слънцето. Сгради изложени дълго време на слънчево греене трябва да бъдат достатъчно устойчиви на UV радиация, защото тя е тази, която причинява нарушаване и разрушаване целостта на финиша. Когато той се наруши дъждовете, студовете и атмосферните условия като цяло влошават ситуацията”, обяснява Димитров.

Ако прозорците не са с качествена дограма дефакто няма саниране

Дори да се сложи и най-скъпата топлоизолация, ако се направи компромис с дограмата за прозорците, може да няма никакъв ефект от санирането. Хората не могат да бъдат задължени да им бъде поставена дограма с определени параметри, но поне на общите части може да бъде поставена достатъчно добра дограма. „Целта е като се санира цялата сграда, стълбищната клетка, която представлява един висок комин във всяка една сграда, да бъде поне добре затворена, ако не толкова термоизолирана. Един нисък клас дограма сложен на стълбите и една приемлива изолация на стените ще е добро решение”, казва Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шофьорът

    1 0 Отговор
    По новините на телевизията съм виждал изпопадали стереопори от силния вятър.Дано това да е единичен случай и фирмите да си вършат работата както трябва.
  • 2 ама няма пари

    1 0 Отговор
    Наѝ добрата изолация е, външно 10 см.стиропор като лепилото е непрекъснато от всички страни, а не на топки, вътрешно стени и тавани каменна вата и гипсокартон,дограма троен стъклопакет и може да се отопляваш както се казва с една лампа за пилета.
  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    Ефекта от санирането е надупчване на панелите като швеицарско сирене. Стереопора не заздравява конструкцията, от която трябва да се почне преди всичко. При една хубава съвреманна замазка и смяна на дограма, може да се избегне и мухъла който се поямява след запечатване на жилищата.
  • 4 живея в тухла от36г

    1 0 Отговор
    Бил съм и бояджия.Навремето старите бояджии боядисваха стените с постна боя,а таваните с винервайс -Стените трябва да дишат-казваха те.Сега-гипсокартон,латекс отвътре,отвън 10см стиропор Та въпросът ми е Какво става с арматурата,свръзките,мухълът,кондеза на панелните ,някои от които са вече на над 50години...

    Коментиран от #7

  • 5 Иван

    0 0 Отговор
    Хора, вие сте някакви мечтатели. Да не мислите, че ще ви санират жилищата по правилата? Я колко маймуни висят на клона? Айде без розови очила, моля ви се!
  • 6 гхууу

    0 0 Отговор
    проблема е следния....
    1. Искавхода да стане фирма-юридическо лице- което гарантира с имотите си , ако спре финансирането от ес..са длъжни да платят или забрави че си имал апартамент.
    2. трябва като за начало технически паспорт... а издаде ли се .. всичко кето не съответсва на сградата с новите изисквания към момента.. трябва да се ремонтира в срок до 2 г след издаване на техн.пасорт...
    Ако не общината го прави и те съди да платиш.. акто си си направил входа еоод ... ак онямаш пари гориш с апартамента идва съдия изпълнител..

    това е голям капан гербераски ..курт капан
  • 7 гхууу

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "живея в тухла от36г":

    приятел ,, заварките издържат 100 г минимум колкото и им е гаранцията ..
    а и панела не се държи на заварки , а по ритискане от горните от гравитацията, нали си редил кула от карти ... заварките държат само при земетресения и то доста големи . при минимални няма механично разместване на панелите че да чакаме на заварки
  • 8 Гост

    0 1 Отговор
    Кажи го на хората които преживяха паднал фасаден панел, снимков материал колкото искаш. Приятел от Надежда, където са едни от най-старите блокове, можеше да си промуши ръката между 2 панела и да ми помаха навън. Въпрос на време е да има смъртен случай и тогава има 2 варианта - да изселят хората или да махнат цялата изолация, наистина да санират и пак да я сложат. Санирането освен енергийната ефективност, която е най-евтината част. включва и най-важното - ОБСЛЕДВАНЕ НА КОНСТРУКЦИЯТА. А това което се пробутва сега на хората е козметични ремонти. Ако колата не пали или тропа, никой не отива на бояджия.
  • 9 didu

    0 0 Отговор
    Не бъркайте хората - между санирането и програмата за енергийна ефективност на Павлова има разлика от земята до небето!
  • 10 ффф

    0 0 Отговор
    проблема е следния....
    1. Искавхода да стане фирма-юридическо лице- което гарантира с имотите си , ако спре финансирането от ес..са длъжни да платят или забрави че си имал апартамент.
    2. трябва като за начало технически паспорт... а издаде ли се .. всичко кето не съответсва на сградата с новите изисквания към момента.. трябва да се ремонтира в срок до 2 г след издаване на техн.пасорт...
    Ако не общината го прави и те съди да платиш.. акто си си направил входа еоод ... ак онямаш пари гориш с апартамента идва съдия изпълнител..

    това е голям капан гербераски ..курт капан
  • 11 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Всеки един ремонт започва от покрива,тези блокове обикновено след 20-25г се компроментира хидроизолацията водоотливните профили,и ламаринените обшивки,тоест ако попадне от там влага между топлоизолацията и панела става весело,получава се затворена влага,не се ли започне от покривните конструкции,все едно не се прави нищо,напротив по лошо става водата по-деформационните фуги може да слезе етажи надолу,като цяло тези блокове са доста нескопосано измислени,още на чертожната дъска.

    Коментиран от #12

  • 12 ггг

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хрисофор Карамфилов":

    голям умник си няма що ....питай всеки конструктор и ще видиш че панела е наи здравото стройтелство и устойчиво на земетръс .....

    тодор живков подари на себестойност апартамент на всяко семейство на времето ... по 10-11000 лв. и всеки можеше да си ги позволи при това без заробващ заем...

    живей ся в тухла и плащай цял живот
  • 13 Киро

    0 0 Отговор
    ггг, много лесно се изплаща заем от 11 хиляди лева (за двустайна панелка) със заплата от 150 лева, да знаеш!

    Панелка в блок, в който живее едно средно голямо село - просто чудесно - мерси!

    А за "най-здравото строителство" - ще ме прощаваш. Тия митове - на баба ти в пенсионерския клуб.

    Атакистките тролове е време вече да смените плочата с глупостите!
  • 14 Киро

    0 0 Отговор
    наи здравото стройтелство

    ========

    Колко правописни грешки в умоизлеянията на един трол...

    И после тоя неграмотник тръгнал да поучава, нищо, че името си не може да напише!
  • 15 ase

    0 0 Отговор
    хора, не се подлъгвайте да учредявате сдружение на собствениците, това е най - голямата измама в съвремената ни история; актове от община ще се връчват на сдружението, Софийска вода ще връчва сметки на сдружението, Топлофикация - също, ЧЕЗ - също, глоби, изобщо всичко, подобрение по сградата, поддръжка по общите части, поддръжка на околните пространства - за всичко това сметка ще се връчва на сдружението на собствениците.
    Ако искате да запазите собствеността си върху апартаментите не се подлъгвайте. Запитайте се за какво им е сдружение точно на собствениците, а не просто едно търговско дружество било то ООД. Това е опит за измама в колосални размери, измама, от която хиляди хора ще загубят жилищата си или ще станат роби до живот

    Коментиран от #16

  • 16 пфу

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ase":

    ей, пак комунисти тука бе..
    като не го направихте вие, сега не давате други да го направят.
    предлагат се изолации без пари - вие пак скачате. абе комуниста си е шизофреник - едно си знае, едно си бае, но работа не хваща.
  • 17 1234

    0 0 Отговор
    Към 13,лесно е да обвиниш някого,но хвани се на това хоро и ще видим след няколко години да не започнеш да викаш помощ вземат ни жилищата,тогава се оправяй сам като сега много знаеш.Преди години се опитаха да вземат жилища на пенсионери с една организация от америка,че реклами,че артисти колко хубаво било,но се размина.Сега с тия сдружения пак опитват нещо,просто не им вярвайте.За тях бедния човек не трябвало да има жилище трябвало да живее по улиците,а в България сме имали много жилища и трябвало да ни ги вземат.
  • 18 1234

    2 0 Отговор
    ЗАПОМНЕТЕ ЕДНО БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА!!!!
  • 19 999

    0 0 Отговор
    Ефекта е че този 1 милярд е заем и ще трябва да го връщаме всички а само 3%от населението ще е облагодеталствано, защо трябва примерно по бедните райони където обикновено няма големи блокове да плащат на София Варна Пловдив където са по Богати.Това се казва Б.Г. идилия.
  • 20 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    само да питам разбирачите тук,що в останалите соц страни се санираха блоковете?сигурно там такива соц майстори като вас е нямало,да разкажат на останалите къв голям проблем е санировката,сигурно там няма и икономисти дето да сметнат изгодите от това да не се прави.
    съветвам мрънкалниците да си направят една екскурзия до словения,няма да им е толкова скъпо и да питат как са се прецакали словенците със санирането.ако пенсиите ви са по-големки пробваите и в чехия или гдр то!
  • 21 1111

    0 0 Отговор
    Най-добрия саниран панел е....продадения панел!Махайте се от тия панели докато е време.
  • 22 Комсомолеца

    0 1 Отговор
    И кому е нужно да се лепят стириопори по тези панелки при положение,че те така или иначе си имат вътре в средата е 10см изолация .Това е сандвич панел два пласта бетон и по средата е 10см изолация.Всеки го знае.

    Коментиран от #23

  • 23 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Комсомолеца":

    тва дори производителя не го знае!
  • 24 Комсомолеца

    1 1 Отговор
    Ми пробий някой панел и , ще видиш!