Отидете към основна версия

14 407 42

Швеция поиска завода на Дерипаска

  • дерипаска-
  • швеция-
  • завод-
  • държава

Шведската центристка партия поиска правителството на кралството да въведе външно управление в алуминиевия завод на руската компания Русал в Сундсвал.

"Ще трябва да направим същото, което направиха други европейски страни - да приемем закон за външно управление, според който компанията преминава под външно управление на шведската държава, така че Москва да загуби контрола си върху него, но за да може „работата да продължи“, каза говорителят на партията по икономическите въпроси Мартин Одал.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом отказа коментар по този въпрос, но обяви готовността си да наложи санкции на руския алуминий. "Това е труден въпрос. Правителството би се радвало да засили режима на санкции и това е една такава област. Но не мога да кажа точно тук и сега какво ще бъде включено в следващото решение за санкции. Въпреки това ще се радваме да работим по този въпрос“, коментира той.

Както SVT обяснява, заводът Kubal е единственият в своята област в Швеция. Неговите продукти се използват в производството на автомобили, лодки и строителни конструкции. Тя принадлежи на една от най-големите компании за алуминий в света, контролирана от Олег Дерипаска. Фирмата не е под санкции.

Партията на центъра е либерална партия, която не е част от правителството. Тя е представена във всички парламентарни комисии на Риксдага и в момента има 24 места от 349. На изборите през 2022 г. за нея са гласували 6,71% от избирателите, според последните проучвания подкрепата ѝ е спаднала до 4,6%.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 70 гласа.

Свързани новини