Отидете към основна версия

6 916 41

Осъдиха на смърт една от най-богатите жени в Азия заради имотна измама

  • виетнам-
  • жена-
  • съд-
  • имотна измама

Tpyoнг Maй Лaн е извършила най-голямата измама в историята на Виетнам

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Съдът във Виетнам осъди на смърт Tpyoнг Maй Лaн. Тя е сред най-богатите жени в Азия и е извършила най-голямата имотна измама в историята на страната на стойност 304 трлн. донга, или 12.5 млрд. USD.

Лан е призната за виновна за присвояване, даване на подкупи и банкови нарушения. Процесът, който се проведе в Хо Ши Мин, приключи рекордно бързо – малко над един месец. По време на него става ясно, че Лан и съучастниците ѝ са източили огромната сума от банка Ѕаіgоn Јоіnt Ѕtосk Соmmеrсіаl Ваnk (ЅСВ). Банката е била контролирана от нея чрез подставени лица.

Ицточването на огромната сума е ставало чрез отпускането на кредити на „кухи“ фирми. Служител от банковия надзор е получил подкуп в размер на 5.2 млн. USD, за да не създава проблеми. Това обаче сега ще му струва доживотен затвор.

Историята на Лан е достойна за игрален филм. Започва кариерата си като козметик. През 1992 г. създава строителната компания Vаn Тhіnh Рhаt. В последствие създава още много компании, но основната остава Vаn Тhіnh Рhаt.

По време на процеса са осъдени общо 84 души, включително и роднини на Лан.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.

Свързани новини