Отидете към основна версия

22 Май, 2024 22:03, обновена 22 Май, 2024 22:03 123 277 154

В бъдещ момент очакваме украинци да започнат да продават имотите, които са купили по българското Черноморие

  • imot.bg-
  • черноморие-
  • ваканционни имоти-
  • пазар-
  • веселин христов

Веселин Христов: Постепенно руснаците излизат от инвестициите, които са направили у нас

Снимка: М. Богданова ©

Интересът към ваканционните имоти по българското Черноморие продължава да е налице. Сред купувачите има много чужденци. В последно време се наблюдава интерес от поляци и германци. Украинците също купуват имоти, но посредници очакват след края на войната те да започнат да ги продават, коментират посредници. Какво е състоянието на пазара? Отговор на този въпрос дава собственикът на агенция за недвижими имоти на българското Черноморие Веселин Христов в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Господин Христов, нека очертаем основните тенденции при ваканционните имоти, които да очакваме през предстоящия летен сезон?

Ще станем свидетели на повече имоти на пазара от руснаците. След влизането ни в Шенген става все по-трудно и по-скъпо за гражданите с руски паспорти да идват в България и според мен в резултат на това ще се пуснат още имоти за продажба. Когато имаме повече имоти, може да наблюдаваме задържане на цените. Да, ще има ръст, но факторите за него са други.

Мисля, че ще има още добри имоти за продажба.

Тоест руските собственици на ваканционни имоти искат да излязат от инвестицията?

Да, постепенно, защото е много трудно идването. Всички те, когато идват тук, минават през Истанбул със самолет и после с автобус, и е по-скъпо. За тях е много по-лесно да отидат в Турция на почивка, отколкото в България в собствения си имот.

Тук възниква логичният въпрос има ли кой да ги купи тези имоти? Допреди две-три години имаше интерес от българите. Каква е ситуацията към днешна дата?

Има силен интерес. Но трябва да отбележим, че много чужденци купуват.

Споменахте, че има поляци, германци, които се връщат на българския пазар. Какво търсят?

Предимно германски пенсионери се насочват към бургаския регион и предпочитат да закупят имоти за целогодишно живеене.

Как ще се движат цените това лято?

За мен ще се задържат на тези нива. Днес студио върви около 40 000-45 000 EUR. За сравнение, през миналата година подобни студиа се продаваха средно за около 35 000 EUR.

Имам запитвания от клиенти от София, чийто бюджет е 47 000 EUR. Бях приятно изненадан и успях да намеря ваканционен апартамент с добро качество. Има и клиенти, които търсят двустайни имоти до 50 000 EUR. Такива почти няма с добро качество. Цените отчитат ръст при едно- и двустайни, заради по-голямото търсене.

Каква е ситуацията на първа и втора линия? Има ли предлагане?

Когато има гледка море, цените са по-високи. Предлагането е малко, тъй като те са заети основно от хотелите. Специално за Слънчев бряг е така.

Проблем е и такса поддържка. Така например, комплекс, който предлага подобни апартаменти в Свети Влас изисква такса поддържка от 40 EUR/кв.м. Да – имотът е на първа линия, да излизаш на терасата и виждаш целия бряг, но съответно си има и своята цена.

Как се развива пазарът в сегмента покупка на ваканционен апартамент, който да се отдава под наем през сезона на хотелски принцип?

Основно се работи с онлайн платформи. Има си менажиращи компании, които средно вземат около 20-30% от цената. Бизнесът е успешен.

Има значение самият имот в какво състояние е.

Има ли ново строителство?

Има, особено в Слънчев бряг. Цените са по-високи от средните – между 1200 EUR/кв.м и 1500 EUR/кв.м. Това е в етап на строеж, което означава, че при завършване ще са с около 500-700 EUR/кв.м нагоре. Това дава мотивацията и на вторичните продажби цените да се вдигнат, защото между чисто ново построено и вторичния пазар, разликата е малка.

Какви са съветите ви към клиентите, които тепърва обмислят да предприемат инвестиция в покупката на ваканционен имот?

Да не е на последен етаж, да не е с южно изложение, да не е за ремонт. Много е важно да изследваме продавачите, особено когато става дума за руски граждани. Там е по-особена ситуацията и винаги трябва да се работи с доверени посредници, които проверяват документацията. Не трябва да има компромис с тях, защото работим с доверието на клиентите. По-добре да няма сделка, отколкото да има сделка на всяка цена.

Останаха ли англичани, които да продават?

Много рядко. В едно далечно бъдеще очаквам украинци да продават. Това са предимно хора, които сега купуват, но ще пожелаят да излязат от тази инвестиция, тъй като рано или късно войната ще свърши. Рано или късно ще започнат да се връщат в родината. Те купуват в момента, защото искат да живеят по-нормално, да инвестират парите си. Със своите пари в брой пристигат и купуват имоти, което е много проблемно за нас, тъй като трябва тези пари да се легализират. Те имат своите документи за произход, а друг път – не. Ние им казваме, че трябва да ги внесат в банка, а там искат съответния произход и е трудно, но стават сделки. В един бъдещ момент те ще продават, купените сега имоти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 96 гласа.

Свързани новини