Отидете към основна версия

7 851 59

От днес Халите отново отварят врати (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • халите-
  • магазин-
  • софия-
  • сграда-
  • архитектурни паметници

Пазаруване, виртуална разходка из Стара София, книжарница и място за срещи под един покрив

Близо 50 млн. лв. са инвестиране в реновирането на една от емблематичните сгради в Стара София – Халите. Преди повече от година една от големите вериги хипермаркети, която оперира на българския пазар, купи сградата и я направи пространство, в което не само може да се пазарува, но и желаещите да се запознаят с част от историята на българската столица.

Реновирането на Халите продължи близо една година. То се реализира с подкрепата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерството на културата.

След близо 40 години отново може да бъде чут звънът на часовника, който е внесен от Германия през 1915 г. и е разположен на втория полуетаж на сградата. Ремонтът на часовниковия механизъм е отнел над 8 месеца. Той ще звъни на всеки 15 минути, както и ще отброява всеки кръгъл час.

Сградата е разделена на три нива. На подземното е разположена археологията с възможност за разходка назад във времето с помощна на VR очила. Там също така има книжарница, кафене и място за срещи и провеждане на събития.

На кота 0 се намира магазина с близо 14 000 продукта. Той е разположен на площ от 1800 кв.м. Основно стоките на български производители. В центъра на този етаж се намира и емблематичният за сградата фонтан, който е напълно реставриран. Той е изработен от зелен мрамор, доставен специално за целта от Индия и тежи близо 8 тона.

Вторият етаж, който допреди затварянето на сградата, беше факт, вече го няма. Голяма част от него е премахната, като е обособена панорамна тераса, в центъра, на която се намира часовникът. Там посетителите могат да пият кафе и да хапнат.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини