Отидете към основна версия

8 526 87

Руснаците все по-трудно разпродават имотите си по българското Черноморие

  • imot.bg-
  • полина стойкова-
  • ваканционни имоти-
  • цени-
  • пазар

Акцентът в търсенето е на по-бюджетни имоти в по-отдалечени от основните туристически атракции райони

Снимка: М. Богданова ©

Необичайното топло време в края на април и началото на месец май подлъга част от курортните комплекси по българското Черноморие да отворят врати още по Великден. Темата за покупка на ваканционен имот в близост до морския бряг отново е на дневен ред. Кой купува, кой продава, налице ли са все още последствия за пазара в резултат на пандемията от коронавируса и какви са те? На тези въпроси отговаря в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Госпожо Стойкова, какво се случва на пазара на ваканционни апартаменти и къщи по българското Черноморие?

В началото на 2024 г., дори все още извън активния туристически сезон, виждаме голяма активност на пазара на морски ваканционни имоти. Хората се подготвят за предстоящото лято, като търсенето обхваща цялото българско Черноморие. Забелязваме, че интересът е насочен към бюджетни апартаменти, дори те да са по-отдалечени от основните туристически атракции.

Кой продава и кой купува днес морски ваканционни имоти?

Основни купувачи продължават да са българите, които са много активни и все повече от тях научават за възможностите за покупка на собствен имот на морето. Чужденците на пазара са ограничени, като те идват основно от страни като Румъния, Полша, Чехия, в най-общи линии съседни страни или такива, които имат традиции в туризма по българското Черноморие, като най-много от тях предпочитат Слънчев бряг.

Руснаците понастоящем остават по-скоро в позицията на продавачи и макар сега да има на кого да продадат имотите и то на много добри цени, тъй като има търсене, а предлагането е ограничено, те вече се сблъскват с редица проблеми и ограничения при продажбата, породени от наложените санкции.

Как COVID-19 пандемията промени търсенето на ваканционни имоти по морето?

Пандемията донесе по-голяма гъвкавост за живот и работа от разстояние, което повиши интереса към притежаването на втори дом на морето, където може да се прекарва цяло лято или да се работи отдалечено. Виждаме, че хора, които са се сдобили с имот на морето още от Великденските празници се възползват да прекарват време там до късна есен (до края на октомври), когато все още има подходящи условия за разходка и туризъм.

Така че бихме могли да кажем, че пандемията определено засили интереса към покупката на втори дом, а последвалата инфлация допълнително ускори този процес, като накара хората да побързат да вложат своите средства.

Туристите започнаха да се връщат през миналото лято. Как това се отрази на пазара на ваканционни имоти?

Завръщането на туристите особено българите, които са силно привързани към определени български курорти, доведе до засилен интерес към покупка на имоти там. Някои купуват за собствено ползване, а други с цел инвестиция за отдаване под наем, което да генерира доходи по време на силния туристическия сезон. Поскъпването на цените на хотелските услуги даде допълнителен стимул за покупка с цел отдаване под наем, което дълги години не даваше добри възможности за доходност.

Какви фактори трябва да са налице, за да бъде отново българското Черноморие атрактивна дестинация за инвестиция в имот?

Трябва да се работи най-вече за удължаване на сезона, за да сме по-конкурентни на други страни с по-дълги летни сезони. Макар нашият летен сезон да е по-кратък, той може да бъде разширен от Великден до края на октомври, когато все още времето е подходящо за морски туризъм.

В допълнение, подобряване на инфраструктурата и услугите и осигуряване на по-добър и бърз транспортен достъп също би помогнало и виждаме, че доста неща се правят в тази посока. Също така, наличието на повече полети до морските ни курорти би увеличило интереса към тях. В общи линии, мисля, че вървим в правилната посока и това се вижда и в развитието на ваканционния пазар и възвръщането на неговата атрактивност, макар и основно сред местни купувачи.

Кои нации като чужденци имаме най-голям шанс да купуват имоти по българското Черноморие?

Най-голям шанс имаме да привлечем купувачи от съседни страни като Румъния, Сърбия, дори Турция. Интерес проявяват и граждани от страни, които имат традиции в предлагането на туристически пакети за България – най-вече това са страни от Централна и Източна Европа, Германия, Великобритания и други.

При положение, че имаме стагнация при продажбата на ваканционни апартаменти по Черноморието, какво се случва с ваканционните къщи, които са още по-скъпа инвестиция?

Къщите са по-трудно продаваеми, особено тези в затворени комплекси поради високите такси за поддръжка и липсата при много от тях на собственост върху земята. Въпреки това, съществува сегмент от пазара със заможни купувачи, които предпочитат качествено изградени самостоятелни къщи с двор, които предлагат истински лукс и уединение в близост до морето.

Топлото време от началото на април определено спомогна за по-ранното започване на летния сезон. Това как се отразява на пазара на имоти? И като цяло глобалното затопляне може да звучи абстрактно, но то влияе на пазара на имоти.

По-топлото време в началото на сезона може временно да засили интереса към имотите по морето, но ние виждаме, че топлото време беше заменено от традиционно пролетно време, което на морето е дори още по-хладно. Със сигурност обаче то дава възможности за разходки, за време на открито и за пълноценен отдих край морето.

Затоплянето като че ли води до по-голяма несигурност и притеснения относно дългосрочната стойност на имотите в ски курортите, но те пък привличат не само любителите на зимните спортове, а и природолюбителите, хората, които обичат планината и ѝ се радват през цялата година.

Какви са вашите прогнози относно цените на ваканционните имоти – апартаменти и къщи през това лято?

Прогнозираме, че цените ще се задържат на съществуващите нива поради забавянето в броя на сделките и изявените предпочитания към по-бюджетни имоти. В повечето курорти цените остават около 800 EUR/кв.м за обзаведени апартаменти, докато в най-скъпите райони достигат до 1300 EUR/кв.м на база на наши данни за реално сключени сделки.

Кои селища ще са най-предпочитани за покупка на имот?

Всички курорти привличат интерес, но особено активни са районите около Слънчев бряг, Свети Влас, Равда, Поморие, както и на юг Созопол и Черноморец, а на север Бяла, Балчик и Каварна. Тези места привличат най-голям интерес сред купувачите.

Какво ще се случи с цените?

Цените вероятно ще се задържат на същите нива, като можем да очакваме отстъпки за имоти, които са застояли на пазара. Няма да видим значителни промени в цените през тази година.

Строителството по морето продължава? Къде и какво се строи?

Строителството продължава, като се развиват малки сгради или следващи фази на съществуващи комплекси, а също така и се довършват изоставени преди години сгради и комплекси.

На какви цени се продава?

Цените варират между 1100 и 1500 EUR/кв.м в зависимост от местоположението и екстрите в комплекса.

Кой го купува и с каква цел?

Трябва да се отбележи, че купувачите на ваканционни имоти предпочитат завършени и обзаведени имоти, тъй като това улеснява техните възможности за отдаване под наем или незабавно ползване, а и от разстояние те трудно могат да наемат майстори за довършване и да ги обзавеждат.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.

Свързани новини