Отидете към основна версия

4 617 30

Значителен спад на инвестициите в имоти

  • colliers international-
  • анализ-
  • цие-
  • инвестиции

С близо 15% по-малко вложения в ЦИЕ през първото тримесечие

Снимка: Shutterstock

През първото тримесечие на 2024 г. обемът на инвестициите в ЦИЕ, възлизащ на 1,2 млрд. EUR, намалява с около 15% на годишна база. Според предварителните резултати това до голяма степен съответства на европейските и световните резултати.

„Предвид настоящите условия, особено във връзка с продължаващата висока цена на дълга, очакваме, че обемите през 2024 г. могат да достигнат до около 6,0 млрд. евро. Това ще зависи до голяма степен от известното приключване на дейността според очакванията, като същевременно има известен консенсус, че по-ниските обеми може да се запазят през цялата 2024 г.“, коментират анализатори на Colliers.

Нива на ръст на инвестициите в ЦИЕ

Обемите за първото тримесечие на 2024 г. в ЦИЕ бяха едни от най-ниските в историята, тъй като активността на пазара продължаваше да е бавна.

С 46%, Чехия си осигури рядко срещан мажоритарен дял в регионалните обеми спрямо Полша (30%). След бавната активност от миналата година някои пазари отбелязаха значителен ръст на годишна база. В целия регион регистрираните резултати варират в широки граници - от 94% спад на активността на годишна база в Словакия до 69% ръст на годишна база в Румъния.

Средно за региона обемите са намалели с 15% на годишна база и са в съответствие с тенденциите, наблюдавани в останалата част на Европа и в много други части на света. Все още обемите са ниски, но сега се наблюдава по-малко намаление, в сравнение с 2023 г. (15% в сравнение с първото тримесечие на 2023 г.). Много малка част от сделките са с активи в затруднено положение (distressed transactions), което обяснява и ниските обеми, което показва, че продавачите имат устойчивост.

Инвестиционни потоци по сектори (%)

Обемите на инвестициите в офиси продължават да намаляват през първото тримесечие на 2024 г. както в световен мащаб, така и в ЦИЕ. Макар да съставляват едва 13% от обемите в региона през първото тримесечие на 2024 г., транзакциите с търговски площи осигуриха най-голям дял от обемите по сектори с 43%.

Хотелите заеха второто място с дял от 20%, следвани от логистични и индустриални имоти с 15%. Секторното разделение през първото тримесечие е специфично поради двете най-големи сделки, и двете в Чехия - търговски център за 265 млн. EUR и портфолио от хотели - за над 170 млн. евро.

Инвестиционни потоци според произхода на купувача (%)

През първото тримесечие на 2024 г. местният капитал в ЦИЕ-6 е най-активен с впечатляващия дял от 67% от общите регионални обеми. Чешкият капитал си осигурява най-голям дял от обемите с 33%. Другите източници от региона събират още 34%, а след тях се европейските (22%), американските (7%) и близкоизточните (2%) капитали.

Перспективи за 2024 г.

На фона на 2023 г., когато обемът на сделките в ЦИЕ намаля с около 52% на годишна база спрямо 2022г., началото на 2024 г. не се подобри, като предварителните обеми за първото тримесечие сочат спад от 15% и от около 62% в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.

Макар че може да има известна връзка между факта, че на тазгодишното издание на MIPIM имаше забележимо по-малко участници, според Colliers срещите, които проведохме, бяха много продуктивни и целенасочени. Въпреки ситуацията в Германия, изглежда, че сме на дъното на цикъла или се доближаваме до него. В Германия все още има разминаване в ценовите очаквания, но обсъжданията на сделките вече започнаха.

Същото важи и за региона на Централна и Източна Европа, където виждаме, че нивата на активност се увеличават, което може да доведе до сделки по-късно през годината. Освен това все още има очаквания, че ЕЦБ ще понижи лихвените проценти през третото/четвъртото тримесечие на тази година.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини