Last news in Fakti

28 Май, 2024 11:11 4 312 30

Значителен спад на инвестициите в имоти

  • colliers international-
  • анализ-
  • цие-
  • инвестиции

С близо 15% по-малко вложения в ЦИЕ през първото тримесечие

Значителен спад на инвестициите в имоти - 1
Снимка: Shutterstock

През първото тримесечие на 2024 г. обемът на инвестициите в ЦИЕ, възлизащ на 1,2 млрд. EUR, намалява с около 15% на годишна база. Според предварителните резултати това до голяма степен съответства на европейските и световните резултати.

„Предвид настоящите условия, особено във връзка с продължаващата висока цена на дълга, очакваме, че обемите през 2024 г. могат да достигнат до около 6,0 млрд. евро. Това ще зависи до голяма степен от известното приключване на дейността според очакванията, като същевременно има известен консенсус, че по-ниските обеми може да се запазят през цялата 2024 г.“, коментират анализатори на Colliers.

Нива на ръст на инвестициите в ЦИЕ

Обемите за първото тримесечие на 2024 г. в ЦИЕ бяха едни от най-ниските в историята, тъй като активността на пазара продължаваше да е бавна.

С 46%, Чехия си осигури рядко срещан мажоритарен дял в регионалните обеми спрямо Полша (30%). След бавната активност от миналата година някои пазари отбелязаха значителен ръст на годишна база. В целия регион регистрираните резултати варират в широки граници - от 94% спад на активността на годишна база в Словакия до 69% ръст на годишна база в Румъния.

Средно за региона обемите са намалели с 15% на годишна база и са в съответствие с тенденциите, наблюдавани в останалата част на Европа и в много други части на света. Все още обемите са ниски, но сега се наблюдава по-малко намаление, в сравнение с 2023 г. (15% в сравнение с първото тримесечие на 2023 г.). Много малка част от сделките са с активи в затруднено положение (distressed transactions), което обяснява и ниските обеми, което показва, че продавачите имат устойчивост.

Инвестиционни потоци по сектори (%)

Обемите на инвестициите в офиси продължават да намаляват през първото тримесечие на 2024 г. както в световен мащаб, така и в ЦИЕ. Макар да съставляват едва 13% от обемите в региона през първото тримесечие на 2024 г., транзакциите с търговски площи осигуриха най-голям дял от обемите по сектори с 43%.

Хотелите заеха второто място с дял от 20%, следвани от логистични и индустриални имоти с 15%. Секторното разделение през първото тримесечие е специфично поради двете най-големи сделки, и двете в Чехия - търговски център за 265 млн. EUR и портфолио от хотели - за над 170 млн. евро.

Инвестиционни потоци според произхода на купувача (%)

През първото тримесечие на 2024 г. местният капитал в ЦИЕ-6 е най-активен с впечатляващия дял от 67% от общите регионални обеми. Чешкият капитал си осигурява най-голям дял от обемите с 33%. Другите източници от региона събират още 34%, а след тях се европейските (22%), американските (7%) и близкоизточните (2%) капитали.

Перспективи за 2024 г.

На фона на 2023 г., когато обемът на сделките в ЦИЕ намаля с около 52% на годишна база спрямо 2022г., началото на 2024 г. не се подобри, като предварителните обеми за първото тримесечие сочат спад от 15% и от около 62% в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.

Макар че може да има известна връзка между факта, че на тазгодишното издание на MIPIM имаше забележимо по-малко участници, според Colliers срещите, които проведохме, бяха много продуктивни и целенасочени. Въпреки ситуацията в Германия, изглежда, че сме на дъното на цикъла или се доближаваме до него. В Германия все още има разминаване в ценовите очаквания, но обсъжданията на сделките вече започнаха.

Същото важи и за региона на Централна и Източна Европа, където виждаме, че нивата на активност се увеличават, което може да доведе до сделки по-късно през годината. Освен това все още има очаквания, че ЕЦБ ще понижи лихвените проценти през третото/четвъртото тримесечие на тази година.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "Кредит Маркет ООД"

    11 4 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.

    Коментиран от #11

  • 2 главен инвеститор

    5 5 Отговор
    Инвестираме в НИ и ЗЗ защото няма в какво друго. Всичко останало са прах и пепел и кал по ушите.

    Коментиран от #14

  • 3 Българин

    5 29 Отговор
    Българите официално в банките имат над 90 млрд евро.Отделно има и доста в дюшеци и долапи. Отделно има и съвсем неразвито кредитиране, коеторязко ще нараства. На година се строят 20000 апартамента в цялата страна. Така че, реалната средна цена на апартамент в България е над 1 млн евро, илки 10-15000 евро на квадрат. За София реалните цени за 2-3 повече. Това са цените, които обикновените хора могат да се позволят със спестени пари или евтини кредити!

    Коментиран от #5, #6, #7, #10, #13, #17, #18, #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ех вуе

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    пак мечтиии...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анонимен

    18 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Парите в банките са от заплати на държавни служители. Те не им трябват, защото живеят от парите от рекет, с тях ходят и на почивки. Тъй като не знаят докога ще продължава паразитният им начин на живот, не смеят да харчат спестените пари в банката, защото са легални и никой нищо не може даним каже за тях. Повечето ходят на почивки и СПА в България, за да не бие много на очи. За Малдиви и Сейшели някой ден може да имат проблем при ревизия на физ. лице.

    Коментиран от #8

  • 8 Нямаш си на представа

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    колко си прав
  • 9 Сейшелите

    7 9 Отговор
    Много сбъркани са повечето пишещи. Държавните служители са най ощетените от държавата. Може би по високите етажи има облагодетелствани , но редовите служители не са в тази група. А иначе всеки с излишни пари може да си инвестира където ще - и на Луната включително.
  • 10 13675

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    1м.евро.Рано,е да си пиян, другото обяснение е, че си нощен
  • 11 Лигльо

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от ""Кредит Маркет ООД"":

    не се спре вее

    Коментиран от #20

  • 12 "Кредит Маркет ООД"

    6 4 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.

    Коментиран от #23

  • 13 Аз Кочо

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Невъобразим мечтател и невероятен фантазьор си ти умен!
    Чак ти завиждам на оптимизъмът
  • 14 Аз Кочо

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "главен инвеститор":

    Какво е инвестиция, знаеш ли?
    Ако да, явно си се объркал.....
  • 15 тиквенсониада

    13 4 Отговор
    Купуването на къща в Барселона смята ли се за инвестиция ?
    Питам за един познат от Банкя !

    Коментиран от #16

  • 16 Мен

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "тиквенсониада":

    Ако я дава под наем е инвестиция.
    Ако е празна е пасив.
    Но това че е в Испания а не в България и вдига цената.
  • 17 Гост

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Пари от българите не чакай, освен ако не смъкнете цените на приемливите за тях нива. Разбирай под 500€/кв в столичен квартал.
  • 18 Гост

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Когато се строят над 20 000 апартамента на година (казваш), а населението се топи с по 50 000 годишно, това определено ще доведе до излишък в предлагането. Нема как друго яче, баце.
  • 19 Коста Рика

    4 2 Отговор
    Инвестициите в западна европа стават високо рискови. След нюковете нема да има нужда изобщо от инвестиции за около 1000 години.
  • 20 Гост

    5 8 Отговор

    До коментар #11 от "Лигльо":

    Мани го да реве,да ни разтоварва

    Коментиран от #21

  • 21 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Престани да пишеш от мое име!!!!
  • 22 2 варианта

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Или ти си надъхан с клишета неумен човечец набутан с кредити, за платени на цени в пъти над реалната стойност хоросани. Или се имаш за голям тарикат и се опитваш да надъхаш кандидат балъци.
    Всичките пари в банките у нас не стигат за минималните жилищни нужди на 250к семейства по твоите сметки.
    А наемите в София и големите градове вече са над средните за града заплати.

    Да сравним: Германците имат Кеш / реален, доказан, а не фантазии за на баба ти чорапите и бурканбанк/ равен на имотните нужди на всички налични семейства в страната + доста отгоре.
    А за нормална цена на наем се смята под 25% от средната заплата.

    Излиза, че имотчетата ни са надценени с няколко пъти - и по признак спстявания и по признак среден доход.

    Да на говорим ,че тези милки в банките са на 4-5 процента от семействата в страната, а масовия Ганьо има до 1000 лв спестявания. Как ги виждаш тези родни милионери да си купуват хиляди неугледни партаментчета или порутени необитаеми къшля в романизирани села?.

    .........

    И за инвестициите в имоти запомнете едно - те си вървят с разходи. Ако сградата, кварталът, градчето, селото не са жизнени и няма кой да поддържа, ремонтира, плаща данъци и потребява, то хоросаните ви след 5-6 годинки ще приличат на хилядите чудни градове призраци в САЩ, Китай, Португалия, Италия и къде ли не. Аобщините ще ги подаряват за 1 евро на всеки който реши да ги поддържа.
  • 23 Прав си

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от ""Кредит Маркет ООД"":

    въпросното лице е лъжец
  • 24 Инвеститор

    9 5 Отговор
    Инвестира се в реални имоти , а не във виртуални . Щото като ти спрат тока нюковете и потъваш на дъното със виртуалните си отпадъци. Това го знаят даже в Африка.

    Коментиран от #26

  • 25 да си говорим с числа

    20 1 Отговор
    Хората в България били скатали пари достатъчно да се изкупят мизерни апартаментчета по 250к евро парчето?

    Пълна лъжа!
    Според БСК средният българин има 5000 евро богатство и нито цент повече.
    А "средното" между роден милиардер и 10 клашара е 1 милиард на калпак.
    Просто искам да ви светна, че в случая не средната а медианта е важна.
    Пример - средното богатство с САЩ е към 70 000 долара на човек. Ама медияната е 8 000 долара.
    Ако у нас средната е 5000 евро на човек, то медианата ще е към 500-700 евро.
    Та , едно средно семейство със спестените 2-3 хиляди евра не може да си смени квартирата ако се наложи, камо ли да купи какъвто и да е имот.

    Съответно цените у нас са многократно надвишили финансовите възможности на 90% от населението.

    Оснаталото са приказки за надуване на балон и продължаване живота на пирамидата.
    Докога? Докато може.
  • 26 и да и не

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "Инвеститор":

    Имота е инвестиция само ако ти носи сигурен доход.
    Това означава, че ако цената която си платил + разходите за поддръжка за 15 години е до 25% от средната зпалата в съптветнпото жизнено населено място - да, това е инвестиция.
    Ако нещата с амного по-различи, реланият ти имот не е инвестиция , а едно скъпо и времеемко хоби, което ще ти донесе собственост върху изоставени и буренясали кърове или рушащи се сгради един ден.

    Коментиран от #27

  • 27 Инвеститор

    2 8 Отговор

    До коментар #26 от "и да и не":

    Ами не ! Имотът в голям град е инвестиция за поне 600 години напред. Като мине Рихтер с голямата сопа от 7-ма степен и остават само панелките. Буренясали места из България не съм видял, всеки парцел си има собственик и си го поддържа.

    Коментиран от #29

  • 28 Бре, в горната статия -

    7 1 Отговор
    реклама на брокерите, явно хората започнаха да ги подминават и нещата са зле- То фак ти са си брокерска медия, ама пък чак толкова да им личи
  • 29 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #27 от "Инвеститор":

    Ужасно си прав
  • 30 БгТопИдиот🇧🇬

    4 1 Отговор
    Местя го за балонисти и кандидат балониери !