Отидете към основна версия

4 697 71

Покупка на жилище или на биткойн – кое да изберете

  • мирослав язов-
  • жилище-
  • биткойн

Плюсовете и минусите на двете

Снимка: Shutterstock

У хора, които разполагат с определена парична сума, но не и със собствен дом, все по-често възниква въпросът дали да си купят собствен дом или да изчакат и да вложат парите в биткойни, например.

Покупката на дом (бел. ред. не с инвестиционна цел) е най-големия пасив. „Купуваш го и всичко започваш да му плащаш – кредит, застраховка, ремонти, поддържка, общи части. Повечето хора го отдават на емоционалния ефект, че си купуват собствен дом, но не са свикнали с финансовата част на нещата и за тях този разход се оказва доста сериозен шок“, казва Мирослав Язов, управител на агенция за недвижими имоти.

От друга страна, за много хора (родени най-вече след 1990 г.) покупката на дом не е ТОП приоритет. „Те предпочитат (повлияни доста от американската култура, което за мен е много неприятно) да инвестират в биткойни, акции. Стават доста скучни и еднообразни в ежедневието си и разговорите си. Казват какво ще се направи, в какво ще се инвестира, но никой не предприема първата стъпка. Така, че ако решите да не си купувате дом, а да инвестирате в акции, внимавайте да не станете като американците, които сутрин, обед и вечер, само пари са им в главата“, предупреждава Язов.

И все пак големият плюс да вложиш парите си в биткойн, за разлика от жилище, е че си гъвкав. „Ако си купиш дом, си търсиш работа около мястото, където живееш. Докато, ако решиш да инвестираш парите, а си живееш под наем, е по-лесно да си смениш мястото на живот. Големият минус в случая е, че ако имаш семейство, е добре да имаш собствен дом“, заключава Язов.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 23 гласа.

Свързани новини