Отидете към основна версия

2 087 0

Най-скъпите градове за строителство

  • строителство-
  • класация-
  • цена

В ТОП 3 влизат градове извън държави членки на ЕС

Снимка: Shutterstock

Строителните разходи в 100 града по света сравниха икономисти от консултантската фирма Arcadis. Анализирани са разходите за строителството на 20 различни типа сгради, сред които жилищни, търговски и административни. Изчисленията са в щатски долари като Амстердам е взет за отправна точка.

В ТОП 3 влизат градове, извън държавите - членки на ЕС. На първо място е Лондон, а след него се нареждат два швейцарски града - Женева и Цюрих. На четвърта и пета позиция са съответно Мюнхен и Ню Йорк, следвани от още два американски града - Сан Франциско и Филаделфия. Последните три града от ТОП 10 са Копенхаген, Хонг Конг и отново английски град завършва класацията - Бристол.

Защо Лондон е толкова скъп? На първо място трябва да се отчете нарасналата тежест от административни бариери и по-строгите регулации през последните години, които увеличиха значително разходите. На второ място бяха въведени по-високи изисквания към безопасността на сградите, устойчивостта и очакванията на клиентите.

На трето място е налице нарастваща инфлация. Макар и умерена, съчетана с високи лихвени проценти тя създава допълнителен натиск върху разходите.

Четвъртият фактор за ръст на цените е 10% на годишна база на строителните обеми и 20% спад в жилищното строителство.

В другия край на класацията са посочени най-достъпните градове в света за строителство. Това са: Буенос Айрес (Аржентина), Лагос (Нигерия) и Куала Лумпур (Малайзия).

Лондон, Великобритания Женева, Швейцария Цюрих, Швейцария Мюнхен, Германия Ню Йорк, САЩ Сан Франциско, САЩ Филаделфия, САЩ Копенхаген, Дания Хонконг, Китай Бристол, Великобритания

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини