Отидете към основна версия

4 152 88

Двойно поскъпване на жилищата в Пловдив спрямо София

  • жилища-
  • софия-
  • цени

По-малко предложения на пазара

Снимка: М. Богданова ©

С около 8% нарастват крайните цени на сделките в София за периода януари-юни 2024. В Пловдив нивата се покачват със 17%. Ръстове се наблюдават и във Варна и Бургас, където много хора влагат в жилище, което да ползват като втори дом на морето.

Над 20% спад в броя на офертите за продажба на жилища у нас се отчита от началото на годината до момента. Това се случва на фона на устойчиво и дори растящо търсене и все по-голям брой сделки. Активността в София се повишава със 7% на годишна база, а във Варна и Пловдив - съответно с 8% и близо 20%. Това сочи докладът на АДРЕС Недвижими имоти за първото полугодие на 2024 година.

„Наблюдаваме устойчива тенденция от пролетта насам - много хора отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента. На вторичния пазар остават тези, които имат план за вложение на средствата впоследствие – друг имот или стартиране на бизнес, например. Собствениците на имоти, които нямат необходимост от спешни пари, не виждат мотив да се разделят с имотите си”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес Недвижими имоти".

По думите ѝ, ако тази тенденция продължи в условията на растящо търсене, ще станем свидетели на класически пазар на продавача. „От една стрна, това би довело до допълнителен ръст в цените на жилищата. От друга – строителните предприемачи ще се опитат да компенсират недостига и обемите ново строителство ще нараснат”, допълва Тенекеджиева.

Едва 10% от клиентите на АДРЕС през полугодието са продали имота си поради необходимост от пари. Около 18% от хората продават, за да купят, а над 30% излизат от предходна инвестиция в условията на високи цени. Последната група е най-голяма от всички продаващи за периода.

„Очакванията, че инфлацията или финансови затруднения ще накарат много продавачи да изкарат имотите си на пазара, а в резултат – цените ще се понижат, не се сбъднаха. Към момента не наблюдаваме дори потенциални фактори, които могат да доведат до спад”, казва Тенекеджиева.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.

Свързани новини