Отидете към основна версия

4 663 10

Балканска държава въвежда по-строги правила в строителството

  • албания-
  • строителство-
  • правила-
  • жилища-
  • курорти

Албания налага мораториум върху строителните дейности в курортите

Снимка: Shutterstock

Само през 2023 г. в Албания са издадени 1602 строителни разрешителни, което е с 12,8% повече спрямо предходната година. Очаква се тази цифра да продължи да нараства през 2024 г.

За да гарантират спазването на стандартите и разпоредбите в строителната индустрия, албанските власти обявиха мерки за затягане на контрола над предприемачите. За целта ще бъде създадена Дисциплинарна комисия за контрол на строителните работи.

Комисията ще налага санкции за нарушения в строителния сектор, включително албански и европейски стандарти. Фокусът ѝ ще бъде върху устойчивостта на земетресения, противопожарна защита, безопасност, хигиена и санитария и енергийна ефективност. Ще има право да прилага дисциплинарни мерки – писмени предупреждения, препоръки за допълнително обучение, отнемане на лиценз до 5 години или забрана за професионална дейност в строителния бранш.

Въвежда се и временен мораториум върху шумните строителни работи в курортните зони:

Намаляване или пълно спиране на работата през почивните дни през май. Пълно спиране на работа от юни до края на летния сезон. Разделяне на заповедите за намаляване/спиране на работа от съответните общини.

Последната мярка е въведена, за да не пречи на летния туристически сезон. Само през първото полугодие на 2024 г. 2,3 милиона чуждестранни туристи са посетили Албания (+38% до 2023 г.). Очаква се през 2024 г. страната да бъде посетена от над 10 милиона гости от чужбина.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини