Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 10:37 2 763 8

Курортни имоти в Балканска държава поскъпнаха с до 40%

  • албания-
  • курорт-
  • имоти-
  • цени

Албанското крайбрежие продължава да предизвиква интерес у инвеститорите

Курортни имоти в Балканска държава поскъпнаха с до 40% - 1
Снимка: Shutterstock

Крайбрежните райони остават най-привлекателни за купувачите на имоти в Албания. Това касае най-вече чуждестранните инвеститори. Високото търсене на жилища в региона, съчетано с ниско предлагане, води до покачване на цените.

В началото на летния сезон на текущата година цените на апартаментите по крайбрежието, според агенциите за недвижими имоти, са нараствали доста бързо. В Саранда стойността им се е увеличила с около 40% в сравнение със същия период на миналата година. В Дуръс и Керет поскъпването е с 15%.

До средата на лятото съотношението търсене и предлагане не се е променило. По-специално, увеличаването на броя на купувачите и тясната гама от имоти на първа брегова линия доведоха до ново увеличение на цените на апартаментите в Дуръс с 20% до август 2023 г. В Саранда се регистрира увеличение на цените за проекти на етап строителство.

По-специално, жилищата в крайбрежните райони на Дуръс са поскъпнали с 300 EUR/кв.м: от 1500 на 1800 EUR/кв.м. В редки случаи цената на луксозните недвижими имоти в пристанищния град достига 2000 EUR/кв.м. Често купувачите са чужденци.

Цените на апартаментите в новите жилищни комплекси в Саранда варират от 1500 до 2500 EUR/кв.м. В сравнение с миналата година цифрата се е увеличила с около 40%. Местните агенти за недвижими имоти отбелязват, че няколко строителни проекта са пред завършване в града. А цените при тях се очаква да са над 2500 EUR/кв.м. Една от причините за увеличението на цената е подобряването на качеството на строителството.

Посредниците очакват, че по-нататъшното увеличение на цените ще намали търсенето от страна на местните купувачи. Но е малко вероятно потокът от чужденци да пресъхне, тъй като Албанската ривиера все още предлага конкурентни цени в сравнение с други крайбрежни страни като Черна гора или Хърватия.

От няколко години основните купувачи на недвижими имоти по крайбрежието на Дуръс са чужди граждани. Предимно чехи и поляци. Силно активни са и албанците от чуждестранната диаспора. Броят на местните жители, които купуват имоти в Дуръс, е малък.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злати Минкова

    6 1 Отговор
    Хубава държава, заслужва си да се посети. Но с 500 лева пенсия кое по-напред.
  • 2 Даже албанските комунисти излязоха

    6 0 Отговор
    по-свестни от нашите русороби. Най-простите хора завзеха властта у нас слез 9 септември и сега търпим техните деца и внуци. Русофили, това се случва благодарение на вас!
  • 3 Гост

    2 0 Отговор
    А не ве,швепс
  • 4 дам

    1 2 Отговор
    хаха, в албания квадрата станал 2 хиляди евро, а те сънуват в София балони. Смях
  • 5 Българин

    1 1 Отговор
    И в Българя се вдигнаха 40% тази година
  • 6 Аз Кочо

    1 1 Отговор
    И аз вдигам всяка седмица
    Гошо съседа и той вдига, чашката И все няма купувачи. Иначе всички вдигаме и какво от това

    Коментиран от #7

  • 7 Вуй

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аз Кочо":

    Вместо да дигате самолета, те чашката дигали, битовите пи...ци еехх...
  • 8 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Самолета го фдигаме само като си ти наоколо.